România şi garanţiile de securitate
România continuă să-și întărească apărarea națională, în contextul situației de securitate din regiune.
Daniela Budu, 23.05.2024, 12:20
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu există nici o ameninţare directă la adresa României şi că nu are nici un semnal şi nici o indicaţie că ar exista vreun pericol de atentate sau alte evenimente nedorite care să vizeze România. Este foarte important să înţelegem că nu suntem singuri, suntem împreună cu aliaţii şi facem faţă oricărei situaţii foarte bine – a declarat șeful statului.
Klaus Iohannis explică: “Nu există nicio ameninţare directă. Din toate informaţiile pe care le am, eu pot să vă spun că România este o ţară sigură. Românii nu trebuie să se teamă, dar trebuie să fim întotdeauna pregătiţi pentru evenimente neaşteptate. Nu este cazul să intrăm în panică sau să credem că România este, cumva, ameninţată. România beneficiază astăzi de cele mai importante garanţii de securitate pe care le-am avut vreodată”.
Klaus Iohannis s-a declarat rezervat în privinţa eventualului transfer al unui sistem Patriot către Ucraina, spunând că este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din armată şi decisă în CSAT. Cedarea sistemului de apărare Patriot către armata ucraineană este, potrivit șefului statului, o problemă încă delicată, departe de a fi rezolvată.
Klaus Iohannis: “Nu este simplu. Eu nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană. Deci, în măsura în care, în final, se cedează ceva, România trebuie să primească altceva, altfel nu se va face nimic”.
Tot miercuri, şeful Statului Major General al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a spus că România trebuie să accelereze înzestrarea forţelor de apărare, în contextul situației de securitate din regiune. Ministerul Apărării ia în considerare ipoteza unei eventuale escaladări a conflictelor militare din prezent, susţine generalul, care a atras atenţia că este nevoie de creşterea capacităţii de reacţie a armatei prin noi dotări şi echipamente militare.
Gheorghiţă Vlad explică: “Prognoza pe care o facem realităţii de mâine include dezvoltări şi scenarii, dintre care unele indică probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară. Pentru diminuarea acestei probabilităţi, mizăm în continuare pe efectul de descurajare generat de o capacitate defensivă credibilă, atât în plan naţional, cât şi în cel aliat. Iată de ce apăsăm în continuare pedala accelerării întăririi instituţiei apărării naţionale şi a consolidării posturii NATO de descurajare şi apărare”.
Ne găsim pe timp de pace, spune generalul Gheorghiță Vlad, dar realitatea curentă este marcată de provocări de securitate complexe.
În context, în regiunea Mării Negre, precum şi pe întreg Flancul Estic aliat, România se concentrează pe intensificarea instruirii cu caracter multinaţional şi întrunit, respectiv pe creşterea interoperabilităţii structurilor şi capabilităţilor. La acest moment, pentru Armata României, investiţiile, noile tehnologii şi echipamente sunt şi vor continua să fie o prioritate majoră – a conchis oficialul.