Pădurea Craiului, experiențe pentru fiecare
Potecile tematice și traseele de drumeție, peșterile, traseele de alergare montană sau de bicicletă, mâncarea tradițională sunt doar câteva dintre ingredientele unei vacanțe de neuitat.
Daniel Onea, 23.05.2024, 15:30
Cu familia, prietenii sau colegii, pentru relaxare sau aventură, veți găsi că Munții Pădurea Craiului sunt un adevărat refugiu în natură. Descoperim astăzi un loc despre care mulți spun că are cea mai diversă ofertă de experiențe în natură din România.O vacanță aici este recomandată pentru toată familia, spune Paul Iacobaș, managerul destinației de ecoturism Pădurea Craiului.
„Este o destinație care pune aventura și mișcarea în aer liber pe primul loc, pentru toate categoriile de persoane care vor să facă asta, de la familiști cu copii, de la cupluri tinere până la oameni mai în vârstă. În zonă, veți găsiatât o infrastructură bine pusă la punct, trasee, cât și ghizi autorizați de turism și un serviciu de salvare montană performant, care acoperă întreaga zonă. Găsim aici zece trasee de alergare montană, marcate și descrise, 18 trasee de drumeție de diverse grade de dificultate, șapte rute de Via Ferrata, un parcurs de rafting, nouă peșteri speoturistice, câteva sute de kilometri de trasee de cicloturism marcate și descrise și patru peșteri turistice. Peșterile am putea spune că sunt blazonul Pădurii Craiului.”
În Munții Pădurea Craiului sunt organizate multe excursii în natură și cu grijă față de natură. Se numesc ecotururi și pun accent pe observarea, aprecierea naturii și a tradițiilor locale. De exemplu, aici putem descoperi Defileul Crișului Repede pe bicicletă. Această aventură durează trei zile. Veți avea parte de relaxare, dar și de peisaje spectaculoase. Distanța de parcurs pe bicicletă este între 25 și 35 de kilometri pe zi. Și nu este sigura ofertă, după cum aflăm de la Paul Iacobaș, managerul destinației de ecoturism Pădurea Craiului.
„Un ecotur care a avut un succes foarte mare începea de joi. Turiștii veneau de obicei, de la aeroporturile din Oradea, Cluj sau chiar din Debrețin, din Ungaria, de unde erau transferați în Pădurea Craiului și aveau o serie de activități care se întindeau până duminică. Aveau o tură de bicicletă, vizitarea unor peșteri turistice. Apoi își luau echipamentele de speologi și explorau o peșteră speoturistică. Aceasta e o peșteră puțin mai tehnică și se vizitează sub îndrumarea unui ghid specializat. Mai parcurgeau un traseu ușor de Via Ferrata și făceau o drumeție în zonă. Toate astea în aproape patru zile. Stăteau la o pensiune locală, unde mâncau mâncare realizată de gospodinele locului și unde aveauo priveliște foarte frumoasă asupra Pădurii Craiului. Se bucurau de apusuri superbe.”
Există încă în zonă câțiva meșteșugari care își practică cu foarte mare pasiune meșteșugul. În primul rând, ar fi de menționat olăritul în ceramică albă de la Vadul Crișului.
„Aceasta, odată arsă, devine aproape ca porțelanul de albă, datorită faptului că nu are oxizi de fier în argila din care este făcută. Este împodobită cu niște motive tradiționale foarte vechi și cu semnificații profunde. Apoi, discutăm de ouăle împistrite de la Drăgoteni. E un meșteșug care e la apogeu de Paște. Acolo are loc chiar un festival și un concurs de împistrit ouă. Tehnica e puțin diferită de alte zone României.
Există, apoi, meșteșugul realizării vioarei cu goarnă. Vioara cu goarnă este un instrument hibrid, care combină corpul clasic al unei viori împreună cu corzile și arcușul, dar căreia, pentru a i se amplifica sunetul, i se atașează un fel de trompetă dintr-un material care emite niște sunete foarte puternice. E un adevărat spectacol să o auzi.
Ar mai fi ocupațiile tradiționale care au loc în fiecare anotimp, de la cositul fânului până la aratul și lucrul pământului, deseori, lucruri care se mai fac încă manual. Asta conferă farmec peisajului cultural din Pădurea Craiului, care e un mozaic de păduri, fânețe și pășuni.”
În ceea ce privește atracțiile turistice în Munții Pădurea Craiului, acestea sunt reprezentate de carst, atât cel de suprafață, chei, defileuri, cât și carstul de subteran, peșterile. Peșterile turistice din Munții Pădurea Craiului sunt printre cele mai interesante din munții Apuseni și, cu siguranță, cele mai accesibile, spune Paul Iacobaș, managerul acestei destinații de ecoturism.
„Aș menționa în primul rând Peștera Meziadului, una din cele mai frumos împodobite și cu o dezvoltare interioară impresionantă a galeriilor. Acolo există și singurul pod natural din subteranul României care poate fi parcurs de către oricine, fiind amenajat pentru turiști.
De asemenea, aș menționa Peștera cu Cristale din Mina Farcu. E una dintre puținele peșteri din lume în care există cristale de calcit și care, iarăși, este amenajată pentru vizitatori. În plus, în această peșteră, chiar dacă este foarte mică, accesul se face printr-o veche galerie de mină. Practic, vizita combină vizitarea unei vechi mine cu vizitarea unei peșteri. Chiar dacă îl menționez în ultimul rând, dar poate că nu e neapărat pe locul al treilea, Defileul Crișului Repede este o zonă foarte pitorească. E sub forma unui defileu săpat de apele Crișului Repede în calcar.
Pe lângă faptul că există o multitudine de formațiuni stâncoase și calcaroase, există pește și există o cascadă frumoasă, iar vegetația de acolo este una deosebită, zona fiind declarată rezervație mixtă, care combină elementele naturală cu cele geologice.”
Să descoperi frumusețea și misterul unui crâmpei din lumea adâncurilor îți poate schimba percepția asupra lumii de afară. Cu această impresie pleacă turiștii după o experiență în Munții Pădurea Craiului.
„În primul rând, zona este vizitată de români, dar și de expați care vin din țările din vestul Europei, precum și de foarte mulți maghiari, polonezi, cehi și germani. Oamenii au fost impresionați de faptul că există o zonă relativ mică, dar în care se concentrează multe atracții și experiențe în natură și care are încă o tradiție vie.
Dacă până acum am lucrat foarte mult pe partea de infrastructură, de dezvoltare de experiențe și de activități în natură, acum, lucrăm pe punerea în comună a acestor elemente în niște pachete turistice care să facă zona atractivă și mai vizibilă pe plan național și internațional și mai ales să reținem turiștii mai mult decât câteva zile în zonă, să aibă un sejur adevărat de cinci, poate chiar până la șapte zile, pentru că au ce vedea, mai ales că zona este foarte aproape de două orașe foarte frumoase ale României. Ne referim aici la Oradea, care e capitala Art Nouveau a României, și Cluj-Napoca.”
Pe pagina destinației de ecoturism, padureacraiului.ro, veți descoperi informații complete cu privire la toate experiențele turistice, atât de la suprafață, cât și din subteran.