Deteriorarea condițiilor de trai în UE
Sărăcia nu a scăzut semnificativ în Uniunea Europeană în ultimii ani, iar cetățenii sunt pe bună dreptate îngrijorați. În prezent, sărăcia afectează aproximativ 20 de milioane de copii iar anumite grupuri sociale rămân mai expuse decât altele - tinerii, femeile, minoritățile etnice și migranții.
Clara Iancu, 23.05.2024, 10:15
Milioane de cetățeni europeni au constatat că, în ultimii ani, condițiile lor de trai s-au deteriorat. Comisia Europeană şi-a propus să intensifice eforturile către obiectivul de reducere, până în 2030, a numărului de oameni aflaţi în pericol de sărăcie sau excluziune socială în Uniunea Europeană cu cel puțin 15 milioane de persoane.
Obiectivele Comisiei Europene sunt reducerea inegalităţilor şi asigurarea unei coeziuni între diferitele societăţi din Europa. Pentru atingerea acestor obiective este nevoie abordări holistice care să combine politici sociale și economice, precum și o fiscalitate echitabilă în toate statele membre.
Nicolas Schmit, membru al Comisiei Europene, explică mecanismele prin care pot fi atinse aceste obiective:
“Investițiile și reformele sociale, completate de sisteme de protecție socială funcționale, au un rol important în reducerea riscurilor sociale și promovarea convergenței sociale ascendente. Combaterea sărăciei și excluziunii sociale este în centrul Pilonului European al Drepturilor Sociale.
Doresc să menţionez programele noastre – Garanția Europeană pentru Copii, Directiva privind Salariile Minime Adecvate, recomandarea Consiliului privind venitul minim adecvat, Platforma Europeană de Combatere a Persoanelor Fără Adăpost și altele asemenea. Acestea trebuie să fie implementate în întregime.
De asemenea, sprijinim statele membre în special prin Fondul Social European, care investește, de exemplu, 45,5 miliarde de euro în incluziunea socială. Acțiunile pe care le-am demarat reprezintă eforturile noastre comune de a face o Europă mai echitabilă și mai incluzivă, dar trebuie să fim consecvenți în implementare și să facem mai mult pentru a asigura coeziunea noastră socială. Coeziunea socială este esențială pentru competitivitate, pentru consolidarea Europei, pentru a o face mai puternică într-un context geopolitic periculos.
Trebuie să avem o solidaritate puternică între statele membre, precum și în interiorul statelor noastre membre. Nu ar trebui să lăsăm pe nimeni în urmă. Este vorba și despre locuri de muncă, dar nu orice fel de locuri de muncă: locuri de muncă de bună calitate, cu o productivitate ridicată, cu salarii echitabile și condiții de muncă bune.”