Jurnal Românesc –22.05.2024
Cetăţenii români vor putea călători în Turcia fără paşaport, doar în baza cărţii de identitate, potrivit unui decret semnat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan./ Asigurarea unei desfășurări în condiții optime a alegerilor europarlamentare din 9 iunie reprezintă un obiectiv prioritar pentru Ambasada și oficiile consulare ale României din Spania./
Roxana Vasile, 22.05.2024, 11:01
Cetăţenii români vor putea călători în Turcia fără paşaport, doar în baza cărţii de identitate, potrivit unui decret semnat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan. În baza decretului prezidenţial publicat în Monitorul Oficial turc, românilor li se va acorda scutire de viză pentru călătorii turistice şi permise de tranzit cu un timp de şedere de maximum 90 de zile la fiecare 180 de zile.
Asigurarea unei desfășurări în condiții optime a alegerilor europarlamentare din 9 iunie reprezintă un obiectiv prioritar pentru Ambasada și oficiile consulare ale României din Spania. De aceea, a fost pusă la dispoziție harta interactivă cu cele 147 de secții de votare care vor fi înființate pe întreg teritoriul spaniol. Cu ajutorul acestei hărți, doritorii pot identifica cu ușurință secțiile de votare din apropiere și pot obține informații despre cum să ajungă la secția de votare aleasă. Indiferent dacă sunt rezidenți în Spania sau doar vizitează țara, această hartă interactivă le va fi tuturor de ajutor în ziua alegerilor – spune Ambasada. Pentru mai multe informații despre votul în străinătate, poate fi consultat și Ghidul alegătorului român din străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024, disponibil pe site-ul www.mae.ro.
Rolul consulatelor onorifice în acţiunile de reprezentare, analiza cadrului politico-diplomatic, economic şi cultural şi perspectivele dezvoltării cooperării teritoriale dintre România şi Italia au fost principalele subiecte pe agenda întâlnirii ambasadorului Gabriela Dancău cu şefii oficiilor consulare onorifice din Italia. Totodată, un capitol al discuţiilor s-a referit la pregătirea alegerilor pentru Parlamentul European, în condiţiile în care consulatele onorifice pot oferi sprijin în oraşele italiene unde nu există oficii consulare româneşti de carieră. O altă temă importantă discutată cu ocazia reuniunii a fost promovarea economică şi comercială a României în Italia şi atragerea investiţiilor italiene în România. Având în vedere că în acest an se împlinesc 145 de ani de relaţii diplomatice bilaterale între România şi Italia, a fost discutată posibilitatea organizării de evenimente de diplomaţie publică şi culturală circumscrise acestei aniversări.
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, şi Alteţa Sa Regală Principele Radu efectuează, în această săptămână, o vizită în Luxemburg, în cadrul căreia au mai multe întâlniri publice. Majestatea Sa şi Principele Radu vor sublinia rolul României în Uniunea Europeană şi NATO şi vor susţine aspiraţiile europene ale Republicii Moldova – după cum se arată pe pagina de Facebook a Familiei Regale.
În programul făcut public a fost inclus un discurs, marți, al Majestății Sale Margareta, la Institutul Pierre Werner, în prezenţa Alteţei Sale Regale Henri, Marele Duce al Luxemburgului, cu tema ‘Securitatea frontierelor estice ale UE şi NATO. O perspectivă românească’. Custodele Coroanei şi Principele Consort au mai inclus în program o vizită la Universitatea din Luxemburg şi o întâlnire cu studenţii şi personalul din România.
O vizită a fost programată şi la Şcoala Notre-Dame Sainte-Sophie, dar şi la Agenţia NATO de Sprijin şi Achiziţii. Totodată, programul mai cuprinde o întrevedere cu membrii comunităţii româneşti din Luxemburg, dar şi inaugurarea expoziţiei de fotografie ”Contribuţia Familiei Regale la consolidarea rolului României în NATO şi UE 2002-2023”.
Casa Regală a României precizează că relaţiile diplomatice dintre Regatul României şi Marele Ducat de Luxemburg au fost stabilite la 5 decembrie 1910, în timpul domniei Regelui Carol I şi a Marelui Duce Guillaume al IV-lea. În afară de Bucureşti şi Luxemburg, în ultimii treizeci de ani, Familiile Regale română şi luxemburgheză s-au întâlnit în fiecare an, cu ocazii oficiale sau de familie la Londra, Madrid, Bruxelles, Stockholm şi Roma.
În urma succesului de care s-a bucurat în luna martie la Carlisle, unde a putut fi admirată în catedrala orașului, apoi, în perioada 8 – 17 mai la Consulatul României la Manchester, expozitia foto-documentară „Vocile Zidului. Dacii și Zidul lui Hadrian” ajunge la Londra. Expoziția este organizată de Institutul Cultural Român de la Londra și are la bază conceptul istoricului și scriitoarei britanice Bronwen Riley, care este și curator.
Expoziția, deschisă în perioada 22-31 mai, este însoțită de un program de conferințe și intervenții de natură istorică care au în prim-plan contribuția soldaților auxiliari geto-daci care au ajutat la construcția și apărarea Zidului lui Hadrian. Prezentată în format 3D, expoziția ilustrează, metaforic, construcția și apărarea Zidului de către daci, în contextul numeroasei comunități de români care locuiesc și lucrează în Regatul Unit.
Marea Britanie găzduiește, la ora actuală, peste un milion de români, iar expozițiile de la Carlisle, Manchester şi Londra au menirea de a celebra istoria comună a celor două popoare. Acum aproape două mii de ani, pe vremea când Dacia și Britania făceau ambele parte din Imperiul Roman, „Cohors I Aelia Dacorum”, cohortă romană formată din geto-daci, a fost trimisă în Britania pentru a contribui la construcția și apărarea Zidului lui Hadrian, fortificație aflată în nordul Angliei.