Jurnal românesc – 21.05.2024
Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ambasadei României în Franţa, a organizat, luni, conferinţa 'Brâncuşi Perspective', la cunoscutul muzeu parizian de artă modernă Centre Pompidou.
Roxana Vasile, 21.05.2024, 11:22
Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ambasadei României în Franţa, a organizat, luni, conferinţa ‘Brâncuşi Perspective’, la cunoscutul muzeu parizian de artă modernă Centre Pompidou. Discuţia a fost moderată de istoricul şi criticul de artă Cosmin Năsui. Programat ca eveniment conex al retrospectivei ʹBrâncuşiʹ inaugurate la finalul lunii martie la Centre Pompidou, evenimentul a adus laolaltă experţi internaţionali de pe mai multe continente care au acceptat invitaţia de a discuta despre modul în care opera sculptorului a influenţat arta modernă.
În încheierea conferinţei, a avut loc un scurt recital susţinut de violonistul Valentin Şerban şi de violoncelistul Ştefan Cazacu. Programul muzical a cuprins compoziţii de George Enescu, Dan Dediu şi Diana Rotaru, momentul muzical fiind precedat de o scurtă prezentare susţinută de acad. Mircea Dumitru, vicepreşedintele Academiei Române. În program a fost inclus și un tur ghidat al expoziţiei ‘Brâncuşi’, ce reuneşte sute de sculpturi, fotografii, desene, filme, documente de arhivă, precum şi elemente de mobilier din atelierul parizian al artistului, expoziție realizată cu sprijinul mai multor muzee internaţionale ce deţin lucrări brâncuşiene.
ICR Varşovia l-a invitat pe antropologul dr. Alec Bălăşescu să contribuie, marți, în cadrul Nopţii Ideilor, alături de specialişti polonezi şi francezi, la Academia Polono-Japoneză de Tehnologia Informaţiei din capitala poloneză, la dezbaterea despre inteligenţa artificială în spaţiul public şi impactul social al tehnologiei. Noaptea Ideilor este un eveniment anual, iniţiat de Institutul Francez şi organizat în peste 100 de localităţi din lume, dedicat dezbaterilor şi schimburilor de idei pe teme de actualitate.
Antropologul Alec Bălăşescu a fost invitat să vorbească despre interacţiunea dintre om şi tehnologie, schimbările climatice şi sănătate. El trăieşte şi lucrează între Bucureşti şi Victoria (Canada), unde este profesor asociat la Royal Roads University. În trecut, a predat la University of California Irvine, Simon Fraser University, Galatasaray University Istanbul, American University din Paris şi Royal University for Women din Bahrain.
Pe 23 mai, în galeria de la sediul ICR Stockholm, va avea loc vernisajul expoziției ʹConversațiiʹ a artistei vizuale Maria Bordeanu. Evenimentul se va bucura de prezența artistei stabilite la Stockholm și a curatoarei Antonella Grevers. Lucrările prezentate sunt intens influențate de natura scandinavă, o parte din tablouri înfățișând legătura strânsă dintre elemente naturale. ʹConversațiiʹ este prima expoziție solo în Suedia a Mariei Bordeanu, finalista Arte Laguna Prize, ediția a 16-a din Venetia, 2023.
Violoniştii Liviu Prunaru, cu vioara Stradivarius ‘Pachoud’, şi Gabriel Croitoru, cu Guarneri del Gesu ‘Catedrala’, vor face, începând din 3 iunie, Turneul ‘Duelul viorilor’ pe scene din România şi Republica Moldova. La Chișinău, cei doi violonişti vor poposi pe 8 iunie, la Sala cu Orgă. ‘Aceeaşi întrebare de peste un deceniu: Stradivarius sau Guarneri? Întrebare cu răspuns cunoscut, pentru că există un singur câştigător în fiecare an – publicul din oraşele în care ajunge Turneul Naţional ‘Duelul viorilor’, anul acesta la cea de-a 12-a ediţie’, se arată într-un comunicat. În prima parte a concertului, Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru vor prezenta publicului alternativ cele două opere de artă – viorile pe care cântă. În cea de a doua parte, cei doi artişti vor fi prezenţi pe scenă concomitent, spectatorii putând să savureze îmbinarea spectaculoasă a sunetelor celor două viori acompaniate de pian.
Municipiul Bacău va fi conectat aerian cu Paris şi Dortmund, după ce unul dintre operatorii aerieni – Dan Air – a anunţat că va opera, din toamnă, zboruri către cele două destinaţii. De asemenea, Aeroitalia va creşte, de la 1 iulie, frecvenţa curselor către Bergamo la 6 zboruri pe săptămână. Totodată, din iunie vor fi operate 3 zboruri pe săptămână spre Antalya şi un zbor spre Creta, cursele fiind tip charter. De pe aeroportul băcăuan se mai zboară către Londra, Roma, Bruxelles, Dublin, Torino, Liverpool, Bologna, Madrid, Catania şi Barcelona.