România la JO – Los Angeles 1984, ediția cu cei mai multe medalii pentru România
România s-a aflat în elita olimpică vreme de mulți ani. Între 1976 și 1988, mai exact între Jocurile Olimpice de la Montreal și cele de la Seul inclusiv, delegația tricoloră s-a aflat, în raport cu numărul de medalii, între primele zece din lume.
Florin Orban, 18.07.2024, 11:11
România s-a aflat în elita olimpică vreme de mulți ani. Între 1976 și 1988, mai exact între Jocurile Olimpice de la Montreal și cele de la Seul inclusiv, delegația tricoloră s-a aflat, în raport cu numărul de medalii, între primele zece din lume. Cea mai bună Olimpiadă, din punctul de vedere al rezultatelor, a fost cea de la Los Angeles, din 1984, când România s-a situat pe locul doi în clasamentul pe națiuni, cu 53 de medalii, dintre care 20 de aur, 16 de argint și 17 de bronz, depășită doar de Statele Unite.
Jocurile Olimpice din 1984 s-au desfășurat sub semnul boicotului mai multor țări din blocul comunist. Uniunea Sovietică și-a anunțat decizia de a nu participa la Jocuri pe 8 mai 1984, fiind urmată de Bulgaria și de Republica Democrată Germană pe 10 mai, apoi, pe rând, de aproape toate statele satelite. România a fost singura țară din zona de influență a Uniunii Sovietice care a refuzat să participe la boicot. Ca urmare, sportivii români au fost priviți cu multă simpatie pe arenele olimpice americane.
Fără îndoială, sportiva numărul unu a delegației române la Jocurile de la Los Angeles a fost gimnasta Ecaterina Szabo. Ea a câştigat patru medalii de aur şi una de bronz. În lipsa sportivelor din Uniunea Sovietică, era deja considerată favorita competiţiei. A ratat însă titlul de campioană olimpică absolută din cauza unei căderi la bârnă. S-a revanşat în finalele pe aparate şi a câştigat trei medalii de aur, respectiv la sărituri, sol şi bârnă, la ultimul aparat la egalitate cu Simona Păucă. Totodată, a contribuit hotărâtor la victoria echipei României în concursul pe naţiuni.
O altă disciplină la care România a strălucit a fost canotajul. Cu 6 medalii de aur și două de argint, flotila românească a dominat competiția. A fost ediția la care Elisabeta Lipă, una dintre cele mai mari canotoare ale lumii, a câștigat prima sa medalie olimpică de aur, alături de Marioara Popescu, la dublu vâsle. Lipă urma să urce, la viitoarele ediții ale Jocurilor, de încă patru ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.
La ediția californiană a Jocurilor, atletismul românesc a avut cele mai bune rezultate din istorie. Grație celor trei medalii de aur, obținute de Maricica Puică, la 3000 de metri, de Doina Melinte, la 800 de metri și de Anișoara Cușmir, la lungime, România s-a situat pe locul 4 în ierarhia atletismului.
Să mai notăm că Los Angeles 1984 a fost ultima ediție la care a luat parte Ivan Patzaichin, cel mai mare canoist român din istorie. Alături de Toma Simionov, el s-a impus în proba de canoe dublu, pe distanța de 1000 de metri. De-a lungul carierei sale, Patzaichin a câstigat 4 medalii olimpice de aur, la cele 5 ediţii ale Jocurilor la care a participat, între 1968 şi 1984.