Parteneriat digital UE-Japonia
Uniunea Europeană și Japonia și-au reafirmat importanța parteneriatului lor strategic pentru promovarea valorilor comune și pentru viziunea unei transformări digitale care să plaseze oamenii în centrul atenției și să respecte drepturile fundamentale.
Daniel Onea, 15.05.2024, 10:00
Uniunea Europeană și Japonia au organizat la Bruxelles cel de-al doilea Consiliu de parteneriat digital. Cele două părți au convenit asupra unor noi obiective de cooperare cu privire la tehnologiile digitale de bază, cum ar fi inteligența artificială, tehnologiile 5 și 6G, semiconductorii și tehnologia cuantică, consolidând colaborarea în ceea ce privește economia datelor și a platformelor, cablurile submarine, identificarea electronică și securitatea cibernetică.
Memorandumul va facilita libera circulație a datelor în condiții sigure, spune Thierry Breton, comisar european pentru Piața Internă.
„Am semnat un memorandum de cooperare privind identitățile digitale pentru a implementa între UE și Japonia fluxul liber de date sigure. Acest lucru va stimula oportunitățile de afaceri, dar și schimburile între UE și Japonia, începând, de exemplu, cu schimburile de studenți.
Al doilea punct, și am petrecut mult timp în acest sens, a fost să lucrăm împreună în cadrul programului de Inteligență Artificială Hiroshima, care gestionează oportunitățile și riscurile inteligenței artificiale. UE și Japonia au contribuit la modelarea guvernării globale a inteligenței artificiale, așa că vom continua prin consolidarea cooperării dintre biroul nostru de inteligență artificială al Uniunii Europene și Institutul japonez pentru siguranța inteligenței Artificiale.
Apoi, aș dori să subliniez activitatea noastră privind punerea în aplicare a unui memorandum de cooperare privind semiconductorii. L-am semnat în urmă cu un an la Tokyo, așa că progresăm extrem de bine pe acest subiect foarte important, atât pentru UE, cât și pentru Japonia. Primul punct vizează cablurile submarine. Uniunea Europeană consideră cablul Arctic G7 de o importanță strategică, deoarece, bineînțeles, va putea conecta mulți parteneri similari, de pe tot globul: SUA, Canada, Japonia și Uniunea Europeană.”
Uniunea Europeană și Japonia își vor continua activitatea comună privind calculul de înaltă performanță și au identificat aplicații hibride cuantice și cazuri de utilizare pentru a coopera în continuare. Astfel, se vor lua în considerare subiecte pentru proiecte comune în domeniul cercetării de bază în domeniul cuantic.
Cei doi parteneri explorează, de asemenea, cooperarea în materie de securitate cibernetică, inclusiv standarde și modalități de abordare a lacunelor în materie de competențe.
În ceea ce privește tehnologia 6G, Uniunea Europeană și Japonia au lansat proiecte de cercetare în colaborare și intenționează să sprijine inițiativele globale de standardizare, esențiale pentru dezvoltarea tehnologiilor 6G.
Thierry Breton: „Am salutat lansarea unei cercetări concrete de colaborare care ne va ajuta să modelăm împreună viitorul tehnologiilor 6G și, desigur, cooperarea noastră ne va permite să implementăm în continuare viziunea noastră comună pentru transformarea digitală. Desigur, așteptăm cu nerăbdare cel de-al treilea Consiliu al Parteneriatului Digital, care va avea loc anul viitor la Tokyo.”
Atât Uniunea Europeană cât și Japonia se numără printre cele mai mari economii digitale din lume. Parteneriatul digital dintre Uniunea Europeană și Japonia face parte din Strategia Uniunii Europene pentru cooperare în regiunea indopacifică. Aceasta vizează consolidarea parteneriatelor Uniunii în Asia.