Premiile Radio România Cultural
Gala Premiilor Radio România Cultural, singurul eveniment care premiază toate domeniile culturii din România, s-a desfășurat pe scena Teatrului Odeon din București, în prezența unui public numeros.
Corina Sabău, 06.05.2024, 11:00
Gala Premiilor Radio România Cultural, singurul eveniment care premiază toate domeniile culturii din România, s-a desfășurat pe scena Teatrului Odeon din București, în prezența unui public numeros. Premiul pentru întreaga activitate i-a revenit actorului Virgil Ogășanu. Având aproape 60 de ani petrecuți pe scena Teatrului Bulandra din București, Virgil Ogășanu este cel mai longeviv actor al acestuia, fiind apreciat de public și de critica de specialitate. Virgil Ogășanu a jucat în spectacole care au rămas puncte de referință atât în istoria Teatrului Bulandra, cât și în cea a teatrului românesc, și a lucrat cu regizori și actori ca Ion Cojar, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Valeriu Moisescu, Cătălina Buzoianu, Toma Caragiu, Gina Patrichi, Tamara Buciuceanu Botez, Octavian Cotescu, Ileana Predescu, Amza Pellea. Răzvan Ioan Dincă, președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune, i-a înmânat premiul, însoțit de un emoționant laudatio.
”Șansa mea este să și cunosc omul despre care încerc să spun câteva cuvinte. Și asta mă face să am la rândul meu emoții, să nu fiu foarte formal și să spun că este o mare șansă să-l cunosc pe Virgil Ogășanu. Este un actor de teatru cu o carieră impresionantă, jucând în spectacolele Teatrului Bulandra de 60 de ani, dar este în același timp și profesor, actor de film, și colaborator foarte apreciat al Teatrului Național Radiofonic. În același timp, Virgil Ogășanu este un om special, care te impregnează cu energia sa, și un artist extraordinar pe scenă. Pentru mine, întâlnirile cu Virgil Ogășanu au fost întotdeauna o bucurie.”
La rândul său, Virgil Ogășanu a vorbit despre începuturile sale la Teatrul Național Radiofonic.
”Îmi aduc aminte că în 1965 am debutat pe scena Teatrului Bulandra și că îi auzeam pe actorii mari de acolo – Ștefan Ciubotărașu, Clody Bertola, Fory Etterle – vorbind mereu despre teatrul radiofonic. Aproape zilnic aveau repetiții și înregistrări pentru spectacolele de teatru radiofonic și m-am gândit că asta trebuie să fie ceva extraordinar. Ascultam și cunoșteam spectacolele de teatru radiofonic dar aș fi dorit să aflu mai multe, aș fi dorit să știu cum e clădirea unde se fac aceste înregistrări, ce se întâmplă acolo. La vreo doi ani după ce m-am angajat la Teatrul Bulandra, regizorul Grigore Gonța m-a anunțat că montează un spectacol de teatru radiofonic și mi-a dat telefon, anunțându-mă că are un rol frumos pentru mine. N-am dormit toată noaptea de fericire că o să merg la radio. Îmi amintesc că după ce am intrat în clădire am traversat un culoar lung și frumos și pe o canapea l-am zărit pe maestrul George Constantin. Nu mi-a venit să cred, mi s-au muiat picioarele de emoție. Atunci m-am întrebat ce caut eu acolo, înconjurat de cei mai mari actori ai momentului, ca Radu Beligan și Clody Berthola. Teatrul Național Radiofonic a fost locul unde am întâlnit o mulțime de mari actori.”
Premiul de excelență oferit de Radio România Cultural i-a revenit scriitoarei Gabriela Adameșteanu, iar Premiul Lux Mundi i-a fost decernat pianistei Sînziana Mircea. La categoria Educație a fost premiată Compania ASCENDIA, pentru realizarea și dezvoltarea platformei LIVRESQ – locul în care profesorii și elevii găsesc lecții interactive, manuale școlare și cursuri e-learning realizate de către colaboratori. Câștigătoare la categoria Proză este Simona Antonescu pentru romanul „Chiajna din Casa Mușatinilor”. La categoria Film a fost premiat „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, în regia lui Radu Jude, și la categoria Știință Asociația Blondie, care a organizat 200 de zboruri de tip ambulanță aeriană pentru 600 de copii care nu puteau fi tratați în România. La categoria Poezie, premiul i-a revenit lui Radu Vancu, pentru volumul „Kaddish”, apărut la Casa de Editură Max Blecher.