Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Activitatea din exil a principelui Nicolae

Născut în august 1903, principele Nicolae a fost singurul frate al regelui Carol al II-lea care a apucat maturitatea, celălalt, Mircea, murind de copil.

Activitatea din exil a principelui Nicolae
Activitatea din exil a principelui Nicolae

, 28.04.2024, 09:10

Crescut de regina Maria într-un mod nerestrictiv, Nicolae a fost energic de mic, pasionat din tinerețe de sport și automobilism și impregnat de spiritul britanic desprins în timpul studiile de la colegiul Eton. Din păcate, pentru publicul larg, Nicky, așa cum era alintat în familie, reprezintă, în continuare, o necunoscută și datorită faptului că și-a petrecut mare parte din viață în exil. Poate cea mai bine știută parte a activității sale publice a fost participarea la regența dintre 1927 și 1930, instalată pe durata minoratului regelui Mihai până la revenirea pe tron a lui Carol al II-lea.

 

Motivul exilării principelui Nicolae a fost căsătoria morganatică – deci neacceptată de casa regală – cu Ioana Doletti. Deși fratele său, Carol, a avut, la rândul său, o căsnicie similară, acest fapt nu l-a împiedicat ca, după recuperarea tronului în 1930, să-l exileze. Așadar, despărțirea de România începută în perioada interbelică s-a extins și postbelic, odată cu instalarea comunismului. Și exact această durată a fost surprinsă de Diana Mandache în recenta sa carte intitulată „Principele Nicolae. Exil și rivalități”, volum pentru care autoarea s-a documentat atât în arhivele naționale, cât și în cele din străinătate.

 

Despre personalitatea principelui Nicolae și influența sa în diaspora românească, vorbește acum chiar autoarea Diana Mandache:  

„Nicolae a avut un caracter ferm. Era temperamental, dar în același timp avea maniere britanice, datorită studiilor sale și faptului că trăise o perioadă importantă în ani de formare, imediat după sfârșitul primului război mondial în Marea Britanie.

De asemenea, îl avusese tutore pe cel care fusese și tutore al copiilor regelui George al V-lea, vărul reginei Maria. Este un lucru esențial : a avea mentori care să contureze personalitatea și care să îl îndrume în anumite momente ale vieții.

Istoricul Nicolae Iorga, care l-a apreciat foarte mult pe principele Nicolae, afirma că pentru gestul semnificativ de a accepta intrarea în regență, el își va scoate pălăria și se va apleca până la pământ pentru că în acel moment Nicolae asigurase stabilitatea dinastiei, o anumită siguranță a vieții politice prin intrarea în regență. Regele Mihai era atunci minor, iar regența era formată din trei persoane : patriarhul Miron Cristea, Gheorghe Buzdugan, în 1927 președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, și Nicolae, care fusese rugat cu ceva timp înainte de regina Maria. Așadar, din punct de vedere moral, era pregătit, dar era dificil să renunțe la acea vârstă, totuși tânără, la viața personală.”

 

Odată cu exilarea definitivă din 1937, Nicolae a început o activitate diplomatică în exil mai întâi la Veneția, unde a locuit inițial, apoi în Elveția, la Lausanne. Diana Mandache continuă:

Au loc întrevederi în anii 1940 cu diplomați români și se discută lucruri importante, pe lângă problemele politico-militare ale celui de-al doilea război mondial și necesitatea intrării de partea aliaților, adică a schimbării politicii externe. El avea în vedere crearea unui comitet al românilor liberi, lucru care nu era posibil, Elveția fiind un stat neutru care nu permitea activități politice.

Dar a avut întâlniri cu diplomați străini din statele aliate, iar un personaj important este ambasadorul Statelor Unite, Leland Harrison, care cunoștea cazul Nicolae încă din 1937, când era acreditat la București. Poate și de aceea densitatea întrevederilor cu acesta, dar și cu ministrul Marii Britanii la Berna, a ocupat un loc important în peisajul vieții principelui Nicolae din acea perioadă. El avea în vedere să revizuiască sau să formuleze o altă constituție și pentru asta angajase un specialist juridic elvețian, lucru care a fost menționat de acesta autorităților de la Berna pentru că era nevoie să raporteze că acesta avea anumite interese sau atitudini politice.

Principele Nicolae a fost avertizat de către autoritățile de la Berna, verbal, prin intermediar, foarte diplomatic, să înceteze aceste întrevederi politice, care uneori aveau loc sub forma unor dineuri sau întrevederi private. Evident, avea voie să-și exprime opinia, dar nu mai mult, Elveția fiind stat neutru și nepărtinitor.”

 

După comunizarea României, activitatea din exil a principelului Nicolae se intensifică și-și găsește un domeniu predilect în cultură, în încercarea de a unifica diaspora românească extrem de divizată, povestește tot istoricul Diana Mandache:

„După 1947, centrul de atenție al principelui Nicolae se mută către alte state, de pildă în Franța, unde emigrația politică după instaurarea regimului comunist și plecarea regelui devine puternică.

De asemenea în Spania, unde exilații erau, în mare majoritate, legionari. Și în Italia, de asemenea.  Principele Nicolae a avut un rol important în această perioadă. El a transmis mesaje de la Radio Madrid sau Radio Roma cu prilejul zilei regatului român, pe 10 mai,  sau cu prilejul zilei de 24 ianuarie, sau a organizat săptămâni românești. A încercat să unifice emigrația din țările pe care le-am menționat, făcând vizite la asociațiile sau organizațiile sau în cadrul comunităților românești din Italia, Spania, Franța. Acestea erau principalele țări unde el a activat.

A dat interviuri în presa italiană, în presa spaniolă, a publicat declarații cu privire la situația românilor din România captivă, apoi a luat atitudine, de pildă sfătuindu-se cu privire la atacul Legației Republicii Populare Române din Berna de către grupul Oliviu Beldeanu. (…) Problemele culturale l-au interesat pe principele Nicolae și el a văzut cultura ca un mijloc de propagandă.

În perioada războiului rece, săptămânile românești pe care le-a organizat în RFG, sprijinirea Bibliotecii Române de la Freiburg, constituirea, după moartea soției sale, a Fundației Culturale Principesa Ioana sau organizarea de săptămâni românești la Madrid i-au strâns nu numai pe propriii susținători, dar și pe  românii aflați în exil care nu erau simpatizanți ai unor grupări sau unei orientări politice specifice. Au avut succes acțiunile sale în așa fel încât personalități ale culturii românești au fost prezente la ele și chiar doreau să susțină conferințe despre România. Deci, pentru Nicolae, România a fost înainte de toate un ideal.”

 

Principele Nicolae a murit în 1978 la Madrid, fiind înmormântat inițial la Lausanne. Însă, anul acesta, atât el, cât și soția sa, Ioana Doletti, au fost aduși la Curtea de Argeș și reînmormântați în necropola regală de acolo.

RadioRomaniaInternational · ENCICLOPEDIA RRI 28.04.2024
Titu Maiorescu (1840-1917)
Enciclopedia RRI duminică, 17 noiembrie 2024

Titu Maiorescu (1840-1917)

Societatea literară ”Junimea”, înființată la Iași în 1863, a fost una dintre cele mai importante tendințe literare, filosofice și...

Titu Maiorescu (1840-1917)
Trenul Regal
Enciclopedia RRI duminică, 10 noiembrie 2024

Trenul Regal

În luna octombrie a acestui an a avut loc lansarea volumului „Povestea Trenului Regal” de Tudor Vișan-Miu și Andrei Berinde. O incursiune...

Trenul Regal
Focşanii prin obiectivul unui artist fotograf - Frantz X. Koroschetz
Enciclopedia RRI duminică, 03 noiembrie 2024

Fotograful Franz Koroschetz

Cetățean austro-ungar, în 1895 Koroschetz se stabilește în România, la Focșani, și din 1899 până în 1934, anul morții sale, începe să...

Fotograful Franz Koroschetz
Theodor Aman – fondatorul Scolii Romanești de Artă
Enciclopedia RRI duminică, 27 octombrie 2024

Theodor Aman – fondatorul Scolii Romanești de Artă

Theodor Aman (1831-1891), primul mare artist clasic român, a fost pictor, grafician, sculptor, pedagog și academician român, întemeietorul primei...

Theodor Aman – fondatorul Scolii Romanești de Artă
Enciclopedia RRI duminică, 20 octombrie 2024

Strada Colței din vechiul București

Între 1703 și 1707, spătarul Mihail Cantacuzino construia un spital și o școală pe moșia clucerului Colțea Doicescu. Prenumele acestui mare...

Strada Colței din vechiul București
Enciclopedia RRI duminică, 13 octombrie 2024

Fotograful ceh Franz Duschek și Bucureștiul sec. XIX

Franz Duschek (1820-1884) a fost un fotograf ceh stabilit în România, la București, între anii 1862 și 1883. Acesta a oferit o privire unică...

Fotograful ceh Franz Duschek și Bucureștiul sec. XIX
Enciclopedia RRI duminică, 06 octombrie 2024

Arhitecții Cerchez

În istoria arhitecturii române, numele Cerchez este întâlnit mai des decât altele. El provine de la trei familii de români de origine armeană...

Arhitecții Cerchez
Enciclopedia RRI duminică, 29 septembrie 2024

Familia Rațiu, importantă familie din Transilvania

Existența familiei Rațiu este atestată încă din perioada lui Sigismund de Luxemburg (1368-1437), familia având originea în localitatea...

Familia Rațiu, importantă familie din Transilvania

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company