Jurnal românesc – 22.04.2024
O delegaţie română a participat la dezvelirea plăcii memoriale cu efigia lui Nicolae Iorga, amplasată pe fațada Pavilionului Național al României din Giardini della Biennale.
Corina Cristea, 22.04.2024, 11:37
Alături de președintele Comisiei pentru cultură, știință și învățământ din Camera Deputaților din Italia, deputatul Federico Mollicone, secretarul de stat pentru relația cu Institutul Cultural Român și politici culturale din Ministerul Afacerilor Externe, Andrei Novac, și directorul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, Cristian Luca, ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, a participat la dezvelirea plăcii memoriale cu efigia lui Nicolae Iorga, amplasată pe fațada Pavilionului Național al României din Giardini della Biennale.
Având în vedere că anul 2023 a fost un an aniversar pentru prezența României la Veneția, prin marcarea a 85 de ani de când România deține Pavilionul Național și a 25 de ani de când clădirea a intrat în lista monumentelor istorice, Ministerul Afacerilor Externe, prin secretarul de stat Andrei Novac, a întreprins o serie de demersuri pentru amplasarea, la intrarea în Pavilionul României, a unei plăci memoriale, cu efigia lui Nicolae Iorga, realizată de cunoscutul artist Mircea Cantor. Acest gest simbolic reprezintă o recunoaștere a importanței pe care Nicolae Iorga, una dintre cele mai prolifice personalități române, a avut-o în conservarea și promovarea în străinătate a patrimoniului cultural al României, inițiativa sa reprezentând practic actul fondator al participării României în Pavilionul Național din Giardini della Biennale, marele istoric fiind, de altfel, și comisarul României la Bienală, pentru două ediții consecutive.
Expoziţia “Universul spiritual al Reginei Maria” a Asociaţiei Române de Dezvoltare (DAR) este oaspete al Centrului Cultural al Palatului din Balcic. “Expoziţia prezintă fotografii din 6 vizite ale Reginei Maria în ultimii 11 ani din viaţa ei, o perioadă în care aceasta a supravieţuit soţului ei Ferdinand I al României şi a căutat pace şi linişte la Balcic. Cu această expoziţie, aducem spiritul Reginei Maria înapoi la Balcic”, a declarat preşedintele DAR, Alexandra Brutaru. Numeroase fotografii, documente de arhivă, extrase din jurnalele şi bunurile personale ale Reginei Maria, precum şi costume tradiţionale purtate de elita românească pot fi vizionate în cadrul acestei expoziţii până la 12 mai. Este primul dintr-o serie de 90 de evenimente – expoziţii, concerte şi spectacole – care vor marca cea de-a 100-a aniversare a Palatului, a spus directorul Palatului Zheni Mihaylova. Printre partenerii expoziţiei se numără Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Naţional de Istorie a României, muzeele din Bran şi Iaşi şi colecţii private.
O prezentare de creaţii vestimentare inspirate din perioada daco-romană, semnate de designerul Daniela Otea, a fost evenimentul de final al festivității de închidere, duminică seară, la Muzeul lui Diocleţian din centrul Romei, a expoziţiei „Dacia. Ultima frontieră a romanităţii”, dedicată istoriei României. Timp de cinci luni, vizitatorii au putut vedea artefacte şi alte descoperiri arheologice reprezentative pentru o perioadă de 1500 de ani în istoria teritoriului României actuale. “Expoziţia s-a bucurat de un mare succes în rândul publicului italian, român şi, bineînţeles, internaţional, venit în minunata cetate eternă, a declarat ambasadoarea României în Italia, Gabriela Dancău. Cifrele vorbesc de peste 45.000 de vizitatori, fermecaţi de cea mai mare şi mai prestigioasă expoziţie de descoperiri arheologice organizată de România în străinătate în ultimele decenii.”
ICR Lisabona prezintă, vineri, 26 aprilie 2024, ora 18.30, la sediul său, proiecția filmului documentar „Coroana – Un vis devenit Realitate, o Realitate devenită Vis” ce intenționează să ofere publicului portughez și românilor din diaspora una dintre cele mai importante pagini din istoria României: Marea Unire din 1918 și consfințirea acesteia patru ani mai târziu, în 15 octombrie 1922, odată cu ceremonia de la Alba-Iulia de Încoronare a regelui Ferdinand I și a reginei Maria ca suverani ai României Mari. Filmul are două părți și prezintă perspectivele și etapele istorice care au condus la evenimentul din 1922, demonstrând că evenimentul nu a fost un fapt accidental, ci a însemnat o continuitate firească și o profundă conectare cu întreaga istorie de până atunci, precizează un comunicat al ICR.
Prin intermediul acestui documentar, se evidențiază rolul Încoronării în istoria noastră; evenimentul din 1922 a însemnat, de fapt, o întoarcere la vechile tradiții dinastice ale țării, de sorginte bizantină, dar și o conectare cu marile familii monarhice din Europa. Un aspect important al filmului îl reprezintă coroana, ca simbol central al evenimentului din 1922. Filmările au fost realizate timp de un an în locuri cu o simbolistică deosebită pentru încoronare: București, Sinaia și Alba Iulia. În cadrul evenimentului de la Lisabona vor susține prelegeri regizorul și producătorul George Grigoriu și istoricul Narcis Dorin Ion.