Eurobarometru înainte de alegeri
Intenţia de vot a românilor la alegerile europarlamentare din iunie a crescut considerabil față de acum cinci ani.
Daniela Budu, 18.04.2024, 12:15
România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia, ajungând la 74%, ceea ce reprezintă 19 puncte procentuale în plus faţă de scrutinul de acum cinci ani – arată ultimul sondaj Eurobarometru publicat miercuri. Cu toate acestea, România nu se află în prima treime a statelor UE în ceea ce priveşte proporţia intenţiei de vot la alegerile europene din 6-9 iunie.
Întrebaţi dacă ar vota la alegerile europene în condiţiile în care scrutinul ar avea loc săptămâna viitoare, aproape trei sferturi dintre români au spus că probabil ar vota și doar 6% au susţinut că probabil nu ar vota. Aproape jumătate dintre români continuă să aibă o imagine total pozitivă despre Parlamentul European, la fel ca în toamna anului trecut, deşi procentul celor care au o imagine total negativă a crescut până la 19%.
Totodată, peste jumătate dintre români şi-ar dori ca Legislativul European să joace un rol mai important pe viitor, procent asemănător cu media UE, iar 37% ar vrea ca, dimpotrivă, instituţia să joace un rol mai puţin important.
Totodată, puțin mai mult de jumătate dintre români spun că pentru ei personal este important să voteze în alegerile europene, 40% spun că votul are o importanţă medie, în timp ce 5% afirmă că scrutinul are o importanţă scăzută pentru ei.
Mai important pentru români este votul în alegerile naţionale, despre care 63% spun că are importanţă ridicată, o treime că are importanţă medie și doar trei procente că are importanţă scăzută.
De asemenea, românii consideră că principalele teme care ar trebui să fie discutate în campania electorală pentru alegerile UE sunt sprijinul pentru economie şi pentru crearea de noi locuri de muncă, sănătatea publică, respectiv lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale.
Întrebaţi ce valori ar trebui să apere cu prioritate PE în următorii cinci ani, românii au plasat pe primele locuri democraţia, respectarea identităţilor naţionale, a culturii şi tradiţiilor în statele membre, respectiv solidaritatea între statele membre ale UE şi între regiunile sale. Nu mai puţin de 45% dintre români cred că lucrurile se îndreaptă în direcţia corectă în UE, mult peste media europeană, în timp ce 41% susţin că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, în condiţiile în care media UE este de 49%. Numai 34% dintre români consideră că, în general, lucrurile se îndreaptă în direcţia corectă în ţară, în timp ce 57% au răspuns că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită. Totuși, românii sunt mai optimişti decât media UE că nivelul lor de trai va creşte în următorii cinci ani, respectiv mai puţin pesimişti că nivelul lor de trai va scădea în această perioadă.
De asemenea, românii sunt mai optimişti decât media UE că situaţia economiei ţării va fi mai bună peste un an, dar se situează la acelaşi nivel în ceea ce priveşte încrederea în viitorul UE.
În fine, mai arată eurobarometrul, majoritatea românilor cred că ţara lor a beneficiat de pe urma aderării la UE și doar 30 de procente nu cred acest lucru. Amintim că în România, alegerile europarlamentare vor avea loc în aceeași zi cu cele locale, pe 9 iunie.