Jurnal Românesc – 16.04.2024
Prohibiţia pescuitului s-a extins, de marţi, şi în apele de frontieră cu Ucraina şi Bulgaria, pescuitul sezonier la scrumbie în Deltă urmând să se facă doar de pescarii autorizaţi.
Roxana Vasile, 16.04.2024, 12:00
Prohibiţia pescuitului s-a extins, de marţi, şi în apele de frontieră cu Ucraina şi Bulgaria, pescuitul sezonier la scrumbie în Deltă urmând să se facă doar de pescarii autorizaţi, fără ca aceştia să aibă vreun însoţitor sau ajutor în barcă în timpul desfăşurării activităţii, potrivit unei decizii a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Ordinul de prohibiţie a pescuitului din acest an emis de Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii interzice activitatea în apele de frontieră cu Ucraina, inclusiv în golful Musura, în perioada 16 aprilie – 30 mai, în timp ce în celelalte ape de frontieră care constituie graniţă a României prohibiţia pescuitului va fi în perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv. Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Bogdan Bulete, a declarat că a încercat, în ultimii ani, să propună egalizarea perioadelor de prohibiţie, în condiţiile în care resursa acvatică ţine cont de temperatura apei, nu de graniţe. Prohibiţia generală a pescuitului în România a început pe 9 aprilie şi se va încheia pe 7 iunie.
Noaptea Culturală a oraşului Stockholm, eveniment de anvergură desfăşurat anual în capitala suedeză, programat sâmbătă, 20 aprilie, este o ocazie deosebită de a prezenta publicului suedez manifestări culturale de elită. În cadrul Nopții Culturale, ICR Stockholm propune, la sediul său, timp de şase ore, în intervalul orar 18.00 – 24.00, patru evenimente. Astfel, sub semnul aniversării a 35 de ani de la Revoluția Română din 1989, între orele 19.00 și 19.30, va avea loc cine-concertul, cu muzică live, „Revoluția Nevăzută”. Între orele 20.00 şi 21.00, vor fi patru proiecții de filme realizate de studenții de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. Show-ul audio-vizual de jazz „Trompetre”, susţinut de trompetistul Petre Ionuţescu şi de video-designerul Cristian Văduva, va fi prezentat în intervalul 21:30 – 22:15. Apoi, publicul va putea viziona, până la miezul nopţii, expoziţia Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile Soleil de l’Est (Franţa). Noaptea Culturală a oraşului Stockholm este un eveniment-umbrelă, organizat pentru prima dată în 2010 de municipalitate. În 2024, Noaptea Culturală reuneşte aproximativ 130 de instituţii culturale, cele mai importante din capitala Suediei, care prezintă publicului larg în jur de 450 de evenimente culturale.
Episcopia Italiei s-a alăturat unei campanii de informare și prevenție împotriva Hepatitelor B și C, organizată de Spitalul de Boli Infecțioase „Spallanzani” din Roma, împreună cu Ambasada României la Roma. Departamentul pentru spitale din cadrul eparhiei și o echipă a spitalului se deplasează prin parohiile românești din Provincia Roma pentru a testa populația în vederea identificării celor două tipuri de hepatită. Toți cei care doresc, vor beneficia gratuit de un test inițial, iar, dacă situația o impune, vor fi ajutați pentru investigații și tratamente ulterioare. Prima activitate din cadrul campaniei a avut loc în Parohia „Zămislirea Maicii Domnului” din Roma. Aproximativ 50 de persoane au beneficiat de testul rapid și au primit informații despre prevenirea și tratarea hepatitelor.
Voluntarii organizației Nepsis au ecologizat, la finele săptămânii trecute, parcul Platt Fields, situat în apropierea Bisericii românești „Sfinții Trei Ierarhi” din Manchester. În total, au fost colectați aproximativ 30 de saci de gunoi – informează agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. După dispunerea sacilor în locuri special amenajate, tinerii au discutat în cadrul unei întâlniri informale despre proiectele viitoare ale organizației. Numele generic al asociațiilor și grupărilor de tineret din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale este Nepsis, cuvânt care provine din limba greacă și înseamnă „trezvie” sau „a fi treaz”. Asociația tinerilor ortodocși Nepsis a fost înființată în data de 13 noiembrie 1999, la Paris, la inițiativa Arhiepiscopului de atunci, actualmente Mitropolit, Iosif. Câțiva ani mai târziu, în decembrie 2008, a apărut Nepsis Italia. Ulterior au fost înființate și s-au alăturat și alte organizații de tineret ale eparhiilor din afara României.