Generația Z: Implicarea femeilor în politică. O lume a bărbaților?
Faptul că femeile şi-au dobândit din ce în ce mai multe drepturi în ultimii 50 de ani nu poate fi negat, însă există unele paliere rămase încă greu de accesat. Printre acestea se numără şi prezenţa în funcţii publice şi politice.
Sorin Iordan, 21.03.2024, 23:01
Faptul că femeile şi-au dobândit din ce în ce mai multe drepturi în ultimii 50 de ani nu poate fi negat, însă există unele paliere rămase încă greu de accesat. Printre acestea se numără şi prezenţa în funcţii publice şi politice. Dacă în afaceri, femeile rivalizează cu bărbaţii la capitolul performanţă şi din punct de vedere al numărului, în politică acest trend avansează greoi, mai ales în această regiune a Europei care încă învaţă care sunt adevăratele valori democratice. În Uniunea Europeană, deşi femeile sunt promovate, un număr încă limitat ajung în funcţii de reprezentare. În legislativul european, de exemplu, în continuare sunt mai puține femei decât bărbați. Totuși, procentul acestora a crescut în timp, de la 15,9% în 1952, la 39,8% în 2024. Lor li se adaugă femeile din Comisia Europeană, o altă instituție condusă tot de o femeie. În prezent, în executivul comunitar sunt 12 femei comisar european și 14 bărbați. În context, procentul de 39,8% femei prezente în Parlamentul European în 2024 este mai mare decât media mondială și a UE pentru parlamentele naționale.
În România, situația nu arată deloc bine. Directorul de proiect al Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Libertate, Raimar Wagner, spune că, în 2021, organizaţia a elaborat un studiu referitor la reprezentarea femeilor în politica românească ale cărui rezultatele au fost catastrofale. Potrivit acestuia, România nu stă prost, ci „extrem de prost”, mai exact este pe ultimul loc în Uniunea Europeană.
„Datele pe care le-am primit ne-au arătat nu că stăm prost, ci, dacă îmi permiteţi acest grad de comparaţie, extrem de prost. Sunt cele mai rele cifre din toată Europa continentală. Nu numai că suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană, dar stăm mai prost decât Rusia, Kazahstan, Ungaria ca să numesc autocraţii sau societăţi dominate de bărbaţi. Şi, ca să vă dau nişte cifre, avem o reprezentare a femeilor de sub 20% în Parlamentul României, avem la nivel de leadership politic feminin sub 50% la nivelul administraţiilor locale şi undeva la 5% în Guvern. Acum, în ultimul Guvern, s-au mai îmbunătăţit aceste cifre”. (Raimar Wagner)