Acorduri de asociere pentru participarea țărilor terțe la programele Uniunii
Comisia Europeană recunoaște pe deplin rolul Parlamentului European în politica privind acordurile de asociere pentru participarea țărilor terțe la programele Uniunii.
Clara Iancu, 11.04.2024, 12:52
În Parlamentul European s-a discutat despre acordurile de asociere pentru participarea țărilor terțe la programele Uniunii Europene.
Cu această ocazie, Comisia Europeană a reiterat faptul că Parlamentul European își poate exercita puterile prevăzute de Tratate în ceea ce privește asocierea țărilor terțe la programele Uniunii şi a specificat că în cazul în care Parlamentul consideră că ar trebui furnizate informații specifice suplimentare în timpul fazei de negociere și implementare a acestor acorduri de asociere, în plus față de informațiile deja furnizate, Comisia este pregătită să facă acest lucru.
Legat de acest subiect, eurodeputatul Vlad Marius Botoş a solicitat Comisiei Europene mai multă deschidere şi colaborare.
“Uniunea Europeană este un partener deschis și onest pentru țările terțe care vor să coopereze cu noi în domeniul economic. Aceasta este o decizie de care beneficiază direct consumatorii, cetățeni europeni, prin accesul la produse realizate în alte state, la o gamă mai largă de produse.
Este firesc, în condițiile unei economii globale, să avem acorduri, tratate de liber schimb și nu numai. Însă este absolut necesar ca aceste tratate să fie adaptate necesităților și cerințelor economiei, dar și societății noastre.
Înțeleg importanța deosebită pe care o au specialiștii Comisiei Europene și aspectele tehnice pe care aceștia le stăpânesc foarte bine, însă acordurile nu sunt matematică pură. Aceste acorduri trebuie să corespundă exigențelor societății europene și priorităților noastre.
De aceea, este foarte important ca Parlamentul European să aibă un cuvânt hotărâtor în negocierea și încheierea acestor tratate ca singură instituție politică ce reprezintă direct voința cetățenilor. Este important, așadar, ca Parlamentul European să fie consultat în toate stadiile negocierilor în tratatele viitoare, atât în cele de liber schimb, cât și în cele de colaborare programată bi sau multilaterale, cum este programul Horizon, unul dintre cele mai importante acorduri de colaborare în zona științei și inovației.
Sper ca pe viitor să vedem mai multă colaborare și deschidere din partea Comisiei Europene, iar procedurile să respecte nu doar litera, ci și spiritul tratatelor europene.”