Jocurile de noroc, scoase din localităţile mici
Parlamentul de la Bucureşti a decis eliminarea sălilor de jocuri de noroc din localităţile cu mai puţin de 15.000 de locuitori.
Sorin Iordan, 10.04.2024, 11:44
Jocurile de noroc, între care şi aşa-zisele „păcănele”, vor fi interzise în România în localităţile cu mai puţin de 15.000 de locuitori, după ce Camera Deputaţilor a aprobat marţi, în calitate de for decizional, un proiect în acest sens. Măsura, iniţiată de Partidul Social Democrat, parte din coaliţia aflată la guvernare la Bucureşti, prevede, între altele, instituirea unui registru public cu privire la operatorii licenţiaţi din domeniu, taxe mai mari pentru organizatorii acestui tip de activitate, dar şi amenzi de până la 200.000 de lei (peste 40.000 de euro) pentru încălcarea acestei restricţii, confiscarea sumelor provenite din activităţi contravenţionale şi chiar reţinerea licenţei firmelor în cauză.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a transmis că, deşi textul votat este mai îngăduitor decât proiectul iniţial, odată cu intrarea în vigoare, actul normativ va împiedica 90% din localităţile României să mai aibă pe teritoriul lor jocuri de noroc. Într-o postare pe reţelele de socializare, premierul a spus că, după votul de marţi, „zilele bune ale celor care au profitat cu lăcomie, vânzând iluzii oamenilor s-au încheiat” şi că guvernul va continua să ia măsuri „până când lucrurile vor fi sub control”.
La rândul său, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis, a spus că acest demers reprezintă doar un prim pas spre limitarea accesului la jocurile de noroc. Alfred Simonis: În satele României nu există altă distracţie, nu există mall-uri, nu există bazine; există aceste blestemate de păcănele care sunt singura distracţie a acestor copii. Acolo trebuie să începem. După ce vom da această lovitură şi după ce vom vedea cum industria reacţionează, vom putea face şi legea prin care vom scoate complet în afara oraşelor şi a celor mari aceste săli de jocuri de noroc.
Partidele din opoziţie nu au văzut, însă, cu ochi buni demersul reprezentanţilor puterii şi i-au acuzat pe aceştia că îşi promovează propriul proiect în scop electoral, în condiţiile în care iniţiativele lor pe această temă nu au fost acceptate spre dezbatere. Parlamentarii USR şi cei ai AUR consideră, totodată, că partidele de la putere blochează în Parlament documentele care elimină păcănelele inclusiv din oraşele mari şi interzic publicitatea la aceste activităţi, deoarece industria jocurilor de noroc le-ar sponsoriza campaniile electorale.
Liderul de grup al deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu: Este admirabilă ipocrizia PSD care, de un an de zile, ţine blocate nişte proiecte la sertar. Va trece un proiect, va aştepta să vadă cum reacţionează industria păcănelelor şi dup-aia va decide dacă mergem mai departe. Asta înseamnă să te aibă la mână patronii păcănelelor şi să nu-ţi pese de români.
În 2022, românii au cheltuit în cazinouri, săli de jocuri de noroc şi online pe pariuri circa 11,7 miliarde de lei (aproape 2,4 miliarde de euro), cu 15% mai mult decât în 2021. Totodată, veniturile operatorilor de profil au crescut cu 40% în ultimii 5 ani.