Jurnal românesc – 04.04.2024
Românii interesați sunt rugați să își exprime disponibilitatea de a se implica în organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, din 9 iunie, în secțiile de votare propuse spre a fi constituite în circumscripția Consulatului General al României la Paris
Roxana Vasile, 04.04.2024, 11:22
Românii interesați sunt rugați să își exprime disponibilitatea de a se implica în organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, din 9 iunie, în secțiile de votare propuse spre a fi constituite în circumscripția Consulatului General al României la Paris, pentru derularea optimă a proceselor electorale organizate, anul acesta, de România. Doritorii o pot face la adresa de e-mail paris.alegeri@mae.ro, până cel târziu miercuri, 10 aprilie (inclusiv). Desfășurarea în cele mai bune condiții a alegerilor din 2024 reprezintă o prioritate majoră a Ambasadei și a oficiilor consulare ale României din Republica Franceză, iar asocierea și implicarea comunității românești în organizarea acestora este un factor esențial pentruasigurarea exercitării dreptului de vot al cetățenilor români din străinătate – scrie, pe Facebook, Ambasada României la Paris.
Ambasada României în Spania informează că, începând cu 1 aprilie, toți alegătorii români care doresc să voteze la alegerile prezidențiale și/sau parlamentare din acest an prin corespondență sau la o secție de votare din străinătate mai aproape de domiciliu sau reședință se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro. Portalul cuprinde două secțiuni: Alegerea Președintelui României și Alegerea Senatului și a Camerei Deputaților. În cadrul fiecărei secțiuni există două categorii: Alegător în străinătate la o secție de votare și Alegător în străinătate prin corespondență. Cadrul legal în vigoare permite opțiunea votului prin corespondență doar la alegerile pentru președintele României, care, anul acesta, vor avea loc în septembrie, respectiv, la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, în decembrie.
În perioada 19 – 20 aprilie, o echipă consulară a Consulatului General al României la Roma se va deplasa în Malta, pentru a veni în sprijinul cetățenilor români care solicită documente consulare. Aceștia vor putea beneficia și de asistență și consiliere personalizată în domeniul muncii și afacerilor sociale. Mirela Videa, atașat pentru probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României în Italia, Malta și San Marino, va fi prezentă, pe parcursul celor două zile, alături de echipa consulară, pentru a acorda asistență de specialitate cetățenilor români interesați. Pe de altă parte, pe 22 aprilie, atașata pentru probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României în Italia, Roxana Iliescu, se va deplasa la sediul Consulatului General al României la Bari, pentru a acorda asistență personalizată în domeniul muncii și securității sociale tuturor cetățenilor români interesați de chestiuni privind dreptul la pensie, demersurile în caz de litigiu de muncă sau șomaj.
CFR a pus în vânzare biletele pentru trenul care va asigura legătura directă între Bucureşti şi Istanbul, via Sofia-Varna, care va circula între 14 iunie şi 14 octombrie. Călătorii care doresc să ajungă cu trenul la Varna vor plăti 31 de euro pentru un bilet la clasa a doua. Pentru destinaţia Sofia, costul la clasa a doua este de 32 de euro, iar pentru Istanbul/Halkali preţul unei călătorii este de 56 de euro la vagonul cuşetă. CFR le reaminteşte călătorilor că perioada de cumpărare cu anticipaţie a biletelor de tren pentru cursele internaţionale este de 90 de zile. Acestea pot fi achiziţionate din staţiile şi agenţiile de voiaj, precum şi online.
La Pisa, în Italia, între 4 și 6 aprilie are loc conferința internațională „Schimburi și relații culturale ale avangardei istorice românești cu avangardele europene. Proiecții artistice în a doua jumătate a secolului XX. Bilanț centenar”. Organizat de Catedra de Limba și Literatura Română a Universității din Pisa, evenimentul are ca partener principal Muzeul de artă Palazzo Blu, care găzduiește, până pe 7 aprilie, expoziția „Le Avanguardie” (Avangardele). Conceput în scopul de a marca centenarul nașterii avangardei istorice românești, congresul reunește cercetători și profesori universitari din Italia, România, Franța și Elveția, pentru un schimb științific care se concentrează, în principal, asupra studiului personalității și operei unor artiști români recunoscuți la nivel universal, precum Constantin Brâncuși, Tristan Tzara, Marcel Iancu/Janco, Barbu Fundoianu/Benjamin Fondane, Gherasim Luca și Grupul Suprarealist.