Norme noi pentru munca prin intermediul platformelor digitale
Aproximativ 9 din 10 platforme active în Uniunea Europeană clasifică persoanele care lucrează prin intermediul lor ca lucrători "independenți".
Daniel Onea, 03.04.2024, 09:14
Parlamentul European și Consiliul European se pregătesc să revoluționeze condițiile de muncă pentru lucrătorii platformelor digitale printr-o nouă directivă. Aceasta are ca scop protejarea drepturilor lucrătorilor, îmbunătățirea condițiilor de muncă, dar și asigurarea unei concurențe loiale pe piața unică.
Dezvoltarea rapidă și extinderea platformelor digitale într-o multitudine de sectoare economice cum ar fi transportul de persoane de tip ridesharing, livrarea de bunuri, serviciile de curățenie, de îngrijire sau alte activități casnice, au creat noi oportunități de muncă.
Contractorii independenți au fost atrași de mai mulți factori care le-au ușurat sau simplificat viața profesională și modul de a-și câștiga venitul. Printre aceștia, flexibilitatea programului sau a metodelor de lucru, care sunt facilitate de utilizarea multitudinii de platforme pentru sau prin care pot lucra.
Apariția acestui nou mod de lucru a creat, de asemenea, direct sau indirect, numeroase confuzii privind statutul acestor lucrători digitali din punct de vedere fiscal, existând numeroase controverse și semne de întrebare privind dependența sau independența lor în prestarea de activități profesionale.
Este un acord istoric pentru că, practic, pentru prima dată se construiește un cadru de drepturi sociale pentru milioane de lucrători din Uniunea Europeană, care sunt printre cei mai prost plătiți și care, uneori, sunt clasificați greșit, spune Elisabetta Gualmini, raportor, europarlamentar din partea social-democraților italieni.
„Dacă ești complet dependent de un algoritm, de o mașinărie, pentru organizarea muncii, a pauzelor, vacanțelor și a vitezei cu care trebuie să lucrezi, este foarte greu să te consideri independent.
Ești muncitor, ești angajat și meriți să ai drepturi sociale. Dar am protejat și concurența loială pe piața unică, pentru că ne dorim ca multinaționalele care se ocupă cu livrările, dar și toate multinaționalele care funcționează prin platforme digitale să aibă condiții comune și echitabile de concurență, cu reguli de bază privind transparența. Acestea au datoria de a informa autoritățile competente din diferite state cu privire la lucrătorii pe care îi angajează și datoria de a intra în negocieri cu partenerii sociali cu privire la algoritmi. Aceasta este o noutate completă în legislația noastră europeană.”
Directiva protejează lucrătorii, angajatorii buni și întărește modelul social european, continuă Elisabetta Gualmini.
„Nu suntem împotriva schimbărilor, inovației, digitalizării de pe piața muncii, dar credem că trebuie să gestionăm aceste tranziții și transformări mari pentru a proteja lucrătorii.
Acum vorbim, în general, de 28 de milioane de lucrători ai platformelor digitale, iar numărul lor crește de la o lună la alta. Aceasta e prima lege care se ocupă de piața muncii a viitorului. Un lucru de care sunt deosebit de mândră este supravegherea umană.
Deci, nu se mai poate întâmpla să fii concediat printr-un mesaj WhatsApp, printr-un e-mail automat, chiar înainte de muri pe stradă, așa cum s-a întâmplat cu un livrator în Italia. Nu vrem o piața inumană a muncii.”
Textul acordului va fi finalizat în toate limbile oficiale și adoptat oficial de ambele instituții. Este probabil ca Parlamentul să voteze în sesiunea plenară din aprilie. Statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a încorpora prevederile directivei în legislația lor națională.