Jurnal românesc – 29.03.2023
Ministerul Afacerilor Externe a publicat pe pagina sa de internet informaţii detaliate referitoare la exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024, în cadrul secţiunii dedicate alegerilor europarlamentare.
Ştefan Stoica, 29.03.2024, 11:03
Documentul oferă răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări adresate de cetăţenii români din afara graniţelor ţării cu privire la exercitarea dreptului de vot la secţie, precum: documentele pe baza cărora se poate vota în străinătate, orarul secţiilor de votare, modalitatea de a deveni membri ai birourilor secţiilor de votare organizate în străinătate şi detalii despre Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Documentul menţionat este disponibil pe pagina de internet a MAE, în cadrul secţiunii dedicată alegerilor pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024.
O expoziţie-eveniment dedicată operei lui Constantin Brâncuşi, care cuprinde opere împrumutate de la Tate Modern, MoMA, Muzeul Guggenheim, Philadelphia Museum of Art, The Art Institute of Chicago, Dallas Museum of Art, a fost vernisată, marţi, la Centrul Pompidou din Paris, unul dintre cele mai prestigioase muzee de artă modernă şi contemporană din lume.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, retrospectiva Centrului Pompidou reuneşte, în premieră, o colecţie de peste 200 de sculpturi, fotografii, desene, filme, arhive, unelte şi mobilier de atelier, inclusiv Atelierul lui Brâncuşi, loc de creaţie şi de viaţă al artistului şi operele din patrimoniul românesc, de la Muzeul Naţional de Artă al României şi de la Muzeul de Artă de la Craiova.
O secţiune distinctă este dedicată Ansamblului monumental ‘Calea Eroilor’ de la Târgu Jiu, care cuprinde capodoperele ‘Masa tăcerii’, ‘Poarta sărutului’ şi ‘Coloana infinitului’. Inclusă în expoziţia pariziană este şi lucrarea ‘Cuminţenia Pământului’. Iniţiativa Centrului Pompidou transpune afinităţile culturale majore dintre România şi Franţa şi rolul esenţial al culturii în ansamblul relaţiilor bilaterale dintre cele două state. Expoziţia va putea fi vizitată până la 1 iulie.
Institutul Cultural Român de la Madrid prezintă, la sediul reprezentanței, expoziția „Atlasul frumuseții. Femeile lumii și poveștile lor”, care reunește 36 de fotografii semnate de Mihaela Noroc din albumul devenit celebru în întreaga lume, „Atlasul Frumuseții”. Expoziția, care poate fi vizitată în perioada 3 – 30 aprilie, este organizată sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei. Vernisajul va avea loc miercuri, 3 aprilie 2024, ora 19.00, în prezența criticului de artă spaniol Cristina Carrillo de Albornoz Fisac. Expoziția reunește portrete de femei din România, Spania, Japonia, Mexic, Afganistan, Statele Unite, India și invită publicul să descopere o lume diversă, fascinantă, povești de viață autentice surprinse prin lentila aparatului foto. Născută în 1985, Mihaela Noroc este absolventă a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Ca fotograf, Mihaela Noroc lucrează de peste 10 ani la proiectul „Atlasul Frumuseţii”.
Expoziţia de ilustrații de carte pentru copii „Urmăreşte pisica!”, realizată de Clubul Ilustratorilor din România împreună cu ICR Varşovia, este prezentată publicului din orașul Wieliczka în perioada 23 martie – 28 iunie 2024, la Centrul Cultural Mediateka și la Biblioteca din localitate. Expoziția prezintă 25 de ilustrații semnate de artiști români, membri ai Clubului Ilustratorilor din România.
La momentul înființării, în 2005, Clubul Ilustratorilor reunea zece graficieni – studenți și absolvenți, coordonați de Stela Lie, profesorul lor de la Universitatea Națională de Arte Plastice din București, dornici să facă parte dintr-un proiect comun – ilustrația de carte.
Prima expoziție, „Imagini care spun povești”, a fost găzduită de galeria Simeza. Au urmat numeroase expoziții în țară și străinătate, participări la Târguri de Carte (Bookfest și Gaudeamus București, Bologna, Istanbul, Kolkata – India, Saarbruecken, Madrid, Ierusalim, Varșovia), la conferințe și workshopuri, la emisiuni și interviuri. Expoziţia itinerată acum la Wieliczka este rezultatul colaborării Institutului cu Clubul Ilustratorilor din România și a fost prezentată în Polonia la Târgul de Carte de la Varşovia, la Cracovia și Szczecin.