Comisia publică bilanțuri privind dezechilibrele macroeconomice în șase state membre
Comisia Europeană a publicat recent analize economice aprofundate pentru şase state membre, între care și România. Potrivit analizei, țara noastră se confruntă în continuare cu vulnerabilităţi legate de conturile finanţelor publice şi ale balanţei externe.
Luminița Voinea, 29.03.2024, 09:03
România se numără printre cele șase state pentru care Comisia Europeană a publicat analize aprofundate, cu scopul de a evalua dacă se confruntă cu dezechilibre macroeconomice în contextul semestrului European. Alături de România, au fost analizate Cipru, Țările de Jos, Slovacia, Spania și Suedia.
În ceea ce privește țara noastră, deficitele publice şi de cont curent mari, precum şi rata ridicată a inflaţiei, peste nivelurile de dinaintea pandemiei, fac economia românească potenţial vulnerabilă la şocuri în viitor.
România nu s-a confruntat cu dificultăţi în a-şi acoperi nevoile de finanţare datorită economiei sale solide, perspectivelor de creştere pe termen mediu şi datorită nivelului scăzut al datoriei publice.
Potrivit Comisiei Europene, rezervele valutare ale României par în general adecvate, acoperind aproape cinci luni de importuri şi mai mult de sută la sută din datoria externă pe termen scurt la finalul anului trecut.
S-au înregistrat unele progrese în reducerea deficitului de cont curent în 2023, în principal în urma înăspririi politicii monetare şi a consumului privat mai slab.
Comisia Europeană atrage însă atenția că, în condiţiile în care politicile rămân neschimbate, riscurile legate de poziţia externă ar urma să rămână ridicate în următorii ani.
În document se apreciază că „urmărirea unei strategii credibile de consolidare fiscală este prioritatea cheie a politicilor menite să atenueze riscurile la adresa stabilităţii economiei”.
Este nevoie de implementarea deplină a reformelor fiscal-structurale incluse în PNRR, în special cele care vizează o creştere structurală a veniturilor guvernamentale şi o execuţie bugetară mult mai strictă decât în ultimii ani.
Comisia apreciază că vulnerabilităţile macroeconomice ale României s-au extins în urma pandemiei, într-un context în care s-a înregistrat o creştere extrem de solidă.
În următoarele săptămâni vor fi publicate analize aprofundate pentru alte șase țări: Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia și Portugalia.