Jurnal românesc – 28.03.2023
La București a avut loc, miercuri, deschiderea oficială a Misiunii economice şi comerciale a Francofoniei în Europa Centrală şi de Est. / Preşedintele Klaus Iohannis a acordat, pe 27 martie, cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România, Înaltul patronaj Festivalului Tradiţiilor Româneşti şi Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău./ Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a avut, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o între 24-27 martie în Franța, o întrevedere cu omologul Rachida Dati, discuţiile concentrându-se pe proiectele comune în domeniu./ Liceul Teoretic 'Nicolae Bălcescu' din Medgidia anunță, într-un comunicat, continuarea tradiţiei participării la competiţii internaţionale cu valoare ştiinţifică de excepţie.
Daniela Budu, 28.03.2024, 11:01
La București a avut loc, miercuri, deschiderea oficială a Misiunii economice şi comerciale a Francofoniei în Europa Centrală şi de Est. România este un partener constant şi de anvergură al Francofoniei, inclusiv în dimensiunea sa economică, a transmis, cu această ocazie, preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a subliniat, într-un mesaj, că potrivit Strategiei economice pentru Francofonie 2020-2025, cooperarea economică şi schimburile comerciale ‘au inclusiv menirea de a genera reducerea decalajelor, edificarea unei francofonii reziliente, solidare, incluzive şi inovatoare, orientate spre punerea în valoare a potenţialului tinerilor şi al femeilor’.
Klaus Iohannis a mai spus că aderarea ţării atât la Francofonie, cât şi la UE ‘este o dovadă a faptului că între cele două organizaţii, inclusiv prin aportul României, se dezvoltă o tot mai bună colaborare, fundamentată pe interese şi valori comune’. ‘Solidaritatea, apărarea democraţiei şi a statului de drept, toleranţa, respectul demnităţii umane, educaţia şi formarea tinerilor în şi prin experienţa dialogului sunt premise fundamentale pentru un viitor paşnic şi prosper’, a subliniat Klaus Iohannis.
La rândul său, șefa diplomației, Luminiţa Odobescu, şi-a exprimat speranţa că Misiunea va contribui ‘semnificativ’ la facilitarea şi promovarea oportunităţilor de afaceri şi investiţii între companiile româneşti şi companiile din statele membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Ministrul a reiterat contribuţia tradiţională şi diversificată a României la promovarea Francofoniei, prin sprijinul politic acordat principiilor şi valorilor acesteia, prin contribuţii concrete şi prin finanţarea unor programe unice, precum şi prin dezvoltarea substanţială a Francofoniei ştiinţifice şi academice în plan naţional.
Preşedintele Klaus Iohannis a acordat, pe 27 martie, cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România, Înaltul patronaj Festivalului Tradiţiilor Româneşti şi Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, aceste două proiecte culturale importante vor avea loc anul acesta şi marchează ‘comuniunea de istorie, limbă, cultură şi aspiraţii europene dintre România şi Republica Moldova’. Festivalul Tradiţiilor Româneşti se va desfăşura la Chişinău între 17 – 19 mai şi este organizat de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti, ajunsă la ediţia a IX-a, va fi organizată tot la Chişinău, în perioada 11 – 22 septembrie, de Teatrul Naţional ‘Mihai Eminescu’ din capitala Republicii Moldova, cu sprijinul Ministerului Culturii din România şi al Institutului Cultural Român.
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a avut, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o între 24-27 martie în Franța, o întrevedere cu omologul Rachida Dati, discuţiile concentrându-se pe proiectele comune în domeniu. A fost subliniat angajamentul puternic al ambelor părţi de a continua dezvoltarea colaborării şi susţinerea evenimentelor culturale comune. Potrivit Ralucăi Turcan, prietenia longevivă româno-franceză s-a transformat, de-a lungul anilor, într-un parteneriat strategic cu efecte benefice pentru mediul cultural din ambele ţări. Iar expoziţia istorică a marelui sculptor Constantin Brâncuşi, organizată de Centrul Pompidou în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe prin Ambasada României în Franţa şi ICR, este, consideră ministrul, încă o dovadă a potenţialului extraordinar al acestui parteneriat. Cea mai mare retrospectivă dedicată sculptorului în ultimele trei decenii, expoziţia aduce publicului peste 200 de sculpturi, fotografii, desene, filme şi documente de arhivă din atelierul parizian al artistului, dar şi lucrări importante provenind din România şi de la importante instituţii internaţionale.
Liceul Teoretic ‘Nicolae Bălcescu’ din Medgidia anunță, într-un comunicat, continuarea tradiţiei participării la competiţii internaţionale cu valoare ştiinţifică de excepţie. Astfel, elevii liceului au obţinut şi în acest an calificarea la faza finală a prestigioasei competiţii mondiale Genius Olympiad, organizată de Terra Science and Education şi găzduită de Rochester Institute of Tehnology, New York. Elevii liceului din Medgidia sunt singurii reprezentanţi ai României la această competiţie în 2024, la 4 categorii diferite. Potrivit comunicatului, concursul, care reuneşte cele mai luminate minţi tinere din întreaga lume, oferă acestora o platformă pentru a-şi prezenta inovaţiile şi soluţiile la problemele de mediu cu care se confruntă umanitatea. La Olimpiada Geniilor din acest an vor participa în jur de 1.000 de elevi din 65 de ţări, care vor prezenta 725 de proiecte ce încurajează inovaţia şi creativitatea.