Jurnal românesc – 27.03.2024
Ministerul de Externe a publicat pe site-ul propriu mae.ro informaţii detaliate referitoare la exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii români din străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din acest an.
Sorin Iordan, 27.03.2024, 13:13
Ministerul de Externe a publicat pe site-ul propriu mae.ro informaţii detaliate referitoare la exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii români din străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din acest an. În cadrul secţiunii dedicate scrutinului europarlamentar sunt enumerate răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări adresate de românii din afara ţării cu privire la exercitarea dreptului de vot la secţie, precum şi documentele pe baza cărora se poate vota în străinătate, orarul secţiilor de votare, modalitatea de a deveni membri ai birourilor secţiilor de votare şi detalii despre sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Votarea va începe pe 9 iunie, la ora 7.00 şi se va încheia la ora locală 22.00. Pentru cei care la termenul-limită se vor afla în secţiile de votare sau la rând, în afara sediului, intervalul va fi prelungit până cel mult la ora locală 23 şi 59 de minute.
Comisiile parlamentare reunite pentru politică externă şi respectiv pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării au audiat şi au acordat aviz favorabil candidaţilor propuşi de Ministerul Afacerilor Externe pentru posturile de ambasadori ai României în străinătate. Astfel, Daniela Grigore Gîtman a fost nominalizată pentru reprezentanţa diplomatică a României în Portugalia, Daniela-Mihaela Cămărăşan pentru Croaţia, Sebastian Mitrache pentru Arabia Saudită şi Ovidiu Raeţchi pentru postul de ambasador al României în Japonia. Audierile s-au desfăşurat în cadrul unei proceduri mixte, atât în format fizic, cât şi virtual şi au fost conduse de cei doi preşedinţi ai Comisiilor pentru politică externă din Senat şi Camera Deputaţilor, Titus Corlăţean, respectiv Rozalia Biro.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, s-a întâlnit cu ministrul Afacerilor Sociale şi Ocupării din Regatul Ţărilor de Jos, Karien van Gennip, cu care a discutat, printre altele, despre drepturile şi situaţia lucrătorilor români, despre mobilitatea echitabilă a forţei de muncă şi cooperarea în domeniul securităţii şi sănătăţii la locul de muncă. În acest sens, cei doi au decis să semneze un Memorandum de colaborare referitor la ţinte clare şi acţiuni comune pe linie de ocupare a forţei de muncă şi de inspecţie a muncii. „Una dintre aceste acţiuni este legată de informarea corectă a românilor care merg în Ţările de Jos cu privire la drepturile pe care le au, la vulnerabilităţi şi oportunităţi”, a afirmat oficialul român. Ea a precizat că vor fi create echipe comune de lucru, pentru a creşte vizibilitatea şi rolul Serviciului European de Ocupare a Forţei de Muncă – EURES. În prezent, în Olanda sunt circa 60.000 de români rezidenţi, care lucrează în domenii de top, precum sănătate şi IT, dar şi în construcţii şi agricultură.
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 286 locuri de muncă, transmite Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti. Cele mai multe joburi sunt disponibile în Finlanda şi Spania pentru muncitori necalificaţi în agricultură, 80, respectiv, 66. În Germania sunt puse la dispoziţie 32 de posturi pentru sudori, fizioterapeuţi, tehnicieni electronişti, tehnicieni în mecatronică auto şi lucrători în producţia şi procesarea de produse din carne. În Letonia sunt oferite 30 de posturi de sudor, în Malta – 25 de posturi de şofer de taxi şi de bucătar, în Danemarca – 21 de posturi de inginer mecanic şi sudor, iar în Belgia – 14 posturi de tehnician reţele de telecomunicaţii, macaragiu, electrician şi muncitor necalificat în agricultură. Nu în ultimul rând, 10 posturi de măcelar sunt disponibile în Suedia, 5 posturi de tehnician producţie sunt oferite de Austria, iar în Norvegia sunt 3 posturi de bucătar şi de supraveghetor fermă. Contractele de muncă pot avea durată determinată de până la un an, cu posibilitate de prelungire sau pot fi permanente. Pentru ocuparea acestor posturi vacante este solicită experienţă sau calificare în domeniu, precum şi cunoaşterea limbii statului respectiv sau a limbii engleze cel puţin la nivel de bază.