Criza apei și secetele în UE ca urmare a crizei climatice mondiale
Criza apei și secetele în Uniunea Europeană, ca urmare a crizei climatice mondiale, au generat discuţii aprinse în Parlamentul European.
Clara Iancu, 28.03.2024, 09:19
În Parlamentul European, a avut loc o dezbatere aprinsă pe tema crizei apei şi a secetelor înregistrate în Uniunea Europeană în ultimii ani, ca urmare a crizei climatice mondiale. Uniunea Europeană a implementat deja o legislație privind apa. Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, a atras atenţia asupra faptului că dacă această legislaţie ar fi respectată în totalitate, multe elemente ale crizei actuale ar fi mult mai puțin presante.
Virginijus Sinkevičius consideră că ieșirea din criză va necesita acțiuni ferme din multe părți, iar pentru asta este nevoie și de extinderea și modernizarea investițiilor în apă. În perioada financiară actuală, Uniunea Europeană a crescut semnificativ sprijinul său pentru a ajuta la cofinanțarea infrastructurii legate de apă.
În replică, eurodeputatul Carmen Avram a spus că, din păcate, criza apei nu este determinată doar de schimbări climatice sau lipsă de fonduri, ci și de lipsă de voință politică.
„Discutăm din nou despre criza apei, deși Comisia rămâne suspect de superficială în abordare. Ultima dovadă: derogarea dată pentru terenul pârloagă prin care fermierii trebuie să înființeze culturi secundare. Dacă s-ar fi informat riguros, Comisia ar fi aflat că asta nu se prea poate. Fix în perioada acelor culturi, adică vara, nu prea mai plouă.
În România, de exemplu, 30% din suprafața țării e afectată de secetă puternică. În 2023, în anumite zone, 300 de zile nu a căzut nici măcar o picătură de ploaie. Din ce să răsară acea cultură secundară care are atâta nevoie de apă? Din irigații, ar spune executivul european. Da, dacă României, țară cu importantă producție agricolă, i s-ar recunoaște nu doar o treime ca acum, ci toată suprafața irigabilă de 2 milioane de hectare de teren arabil neirigat.”
Seceta cauzează anual, în Uniunea Europeană, daune de 9 miliarde de euro. Comisia Europeană a anunţat că pregăteşte o propunere de inițiativă privind reziliența apei. Inițiativa va combina o serie de acțiuni imediate cu lansarea unei dezbateri publice ample și transparente care va implica instituțiile Uniunii Europene, statele membre și toți actorii relevanți, cum ar fi autoritățile locale și regionale, sectorul privat, ONG-urile, mediul academic și cetățenii.