Liderii UE cer finalizarea rapidă a Uniunii piețelor de capital
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, doresc finalizarea rapidă a strategiei privind Uniunea Piețelor de Capital, pe care o consideră esențială pentru piața unică și pentru finanțarea IMM-urilor.
Gabriela Mitrovici, 26.03.2024, 10:56
Declaraţia de la finalul reuniunii de săptămâna trecută arată că inflația este pe o traiectorie descendentă, ceea ce este benefic pentru veniturile reale, existând condițiile necesare pentru o redresare treptată în viitor. În acest scop, este deosebit de importantă hotărârea de neclintit a tuturor statelor de a spori reziliența și competitivitatea economiilor naţionale.
Existența unor piețe europene de capital deschise, funcționale și integrate este esențială pentru a promova piața unică, pentru a îmbunătăți sursele de finanțare pentru întreprinderile aflate în creștere, inclusiv pentru IMM-uri, și pentru a oferi cetățenilor UE posibilități atractive de a-și economisi banii, au stabilit șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană în cadrul unui summit extins al zonei euro.
Participanţii doresc să accelereze de urgenţă aprofundarea uniunii pieţelor de capital, care va fi esenţială pentru mobilizarea unei finanțări substanțiale, necesară pentru tranziția verde și cea digitală. În acest scop, şefii de stat şi de guvern invită Parlamentul European şi Consiliul să finalizeze rapid lucrările legislative restante în domeniu şi le recomandă statelor membre să ducă lucrările mai departe, pentru a asigura aplicarea rapidă a tuturor măsurilor prezentate în declarația Eurogrupului în configurație deschisă privind viitorul uniunii piețelor de capital.
Liderii europeni au salutat faptul că vor avea loc discuţii suplimentare cu privire la strategia de integrare a pieţei de capital, în contextul Consiliului European special din aprilie. În perspectiva acelei reuniuni, Comitetul reprezentanţilor permanenţi a fost însărcinat să structureze o serie de propuneri relevante.
Uniunea Pieţelor de Capital ar urma să reducă barierele pentru investiţii private peste graniţă, ceea ce ar putea favoriza atragerea de capital privat pentru a finanţa tranziţia costisitoare a continentului la o economie mai verde şi mai digitală, în timp ce Europa concurează cu China şi SUA pentru tehnologii de vârf şi materii prime.