Investiții în infrastructura medicală
Guvernul României a semnat contractul privind construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Craiova, a treia astfel de unitate medicală după cele de la Iaşi şi Cluj.
Sorin Iordan, 22.03.2024, 11:59
Infrastructura de sănătate din România a fost în permanenţă un subiect de interes pentru opinia publică şi, în consecinţă, speculat de politicieni. După ce în aproape 35 de ani de la Revoluţia din 1989 în România au fost construite doar 4 spitale, ieri Guvernul de la Bucureşti a semnat un nou contract de construcţie a unui spital regional. Este vorba despre Spitalul Regional de Urgenţă de la Craiova, un proiect masiv, ce include o clădire cu opt etaje, peste 800 de paturi pentru pacienţii internaţi, 19 săli de operaţie, 38 de spaţii pentru servicii de diagnostic şi tratament, precum şi aproape 1.600 de locuri de parcare.
Prim-ministrul român Marcel Ciolacu a declarat că, prin acest demers, administraţia de la Bucureşti reuşeşte să spele ceea ce numeşte o „ruşine naţională” şi să înceapă construcţia mult aşteptatelor spitale regionale. „Pe 28 februarie, am semnat contractele pentru cele două spitale regionale de la Iaşi şi Cluj, iar astăzi semnăm contractul pentru cel de-al treilea Spital Regional de Urgenţă de la Craiova. Spitalul Regional de la Craiova va deservi întreaga regiune de sud-vest a României şi va oferi servicii de asistenţă medicală de înaltă complexitate, utilizând tehnologie de ultimă generaţie pentru diagnostic şi tratament. Spitalul regional va putea trata peste 800 de persoane pe zi. (…) Cele trei spitale regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova vor însemna un pas înainte pentru sistemul de sănătate românesc”.
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că în prezent există foarte multe proiecte în derulare în sistemul de sănătate finanţate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi din alte surse. Alexandru Rafila: „Toate aceste proiecte nu sunt blocate, sunt în desfăşurare, iar România are în momentul de faţă o infrastructură spitalicească în dezvoltare rapidă. Ne dorim ca aceste lucruri să fie finalizate şi pacienţii din România să aibă acces la servicii de sănătate”.
Prin realizarea de investiţii, România a trecut la o nouă paradigmă, a afirmat şi ministrul ministrul fondurilor europene, Adrian Câciu. Acesta a indicat că, în total, şapte miliarde de euro sunt disponibile pentru investiţii în sănătate. Unitatea medicală interdisciplinară care va fi construită la Craiova reprezintă o investiţie de peste două miliarde de euro şi urmează să deservească judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea, toate aflate în regiunea Oltenia, din sud-vestul României. De îndată ce unităţile medicale mamut din Iaşi, Cluj şi Craiova vor fi finalizate, Executivul se va confrunta cu realitatea lipsei de cadre medicale. Deși salariile acestora au crescut din 2018 cu circa 80%, mulţi pleacă încă în state din vestul Europei şi adâncesc penuria. Potrivit Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, în prezent, România are un deficit de 15.000 de medici.