Parlamentul European a adoptat, în premieră la nivel mondial, legea privind inteligenţa artificială
Parlamentul European a aprobat noi reguli "deschizătoare de drumuri" în ce priveşte utilizarea inteligenţei artificiale.
Arina Petrovici-Matei, 19.03.2024, 11:54
Parlamentul European a aprobat noi reguli „deschizătoare de drumuri” în ce priveşte utilizarea inteligenţei artificiale. Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a descris setul de legi drept un cadru revoluţionar pentru o inteligenţă artificială inovatoare, cu limite clare.
Actul reglementează inteligenţa artificială în funcţie de gradul de risc. Acesta restricţionează anumite tipuri de tehnologie, printre care camerele de recunoaştere facială în direct, care vor putea fi folosite doar de serviciile de impunere a legii, pentru a gestiona cele mai grave infracţiuni. Actul interzice alte tipuri de inteligenţă artificială, printre care sisteme de detectare a emoţiilor în şcoli sau la locul de muncă. Utilizările cu grad înalt de risc ale inteligenţei artificiale, de exemplu, în medicină sau în infrastructura esenţială, vor fi reglementate mai strict.
Legea urmăreşte să protejeze, în faţa sistemelor de inteligenţă artificială cu grad ridicat de risc, drepturile fundamentale: democraţia şi statul de drept. Totodată, actul normativ vizează şi să încurajeze inovaţia şi să asigure un rol de lider în domeniu pentru Uniunea Europeană.
Noile norme interzic anumite utilizări ale inteligenţei artificiale care ameninţă drepturile cetăţenilor, inclusiv sistemele biometrice de clasificare, bazate pe caracteristicile sensibile ale persoanelor. Nu este permisă nici extragerea fără un obiectiv limpede argumentat a imaginilor faciale de pe internet ori din înregistrările camerelor video cu circuit închis, pentru a crea baze de date de recunoaştere facială.
Potrivit textului adoptat de Parlamentul European, sunt interzise deopotrivă recunoaşterea emoţiilor la locul de muncă şi în şcoli, atribuirea unui punctaj social, sistemele de poliţie predictivă când acestea se bazează doar pe stabilirea profilului unei persoane ori pe analizarea caracteristicilor sale, precum şi inteligenţa artificială care manipulează comportamentul uman sau exploatează vulnerabilităţile oamenilor. Folosirea sistemelor de identificare biometrică de către organele de aplicare a legii este în principiu interzisă, cu excepţia unor situaţii enumerate clar şi definite în mod strict în lege. Ele pot fi utilizate, de pildă, pentru a căuta o persoană dispărută sau pentru a preveni un atac terorist.