În Bucovina, la vânătoare de trufe
Indiferent de anotimp, Bucovina reprezintă o destinaţie de vacanţă preferată de români, dar şi de turiştii străini.
Ștefan Baciu, 19.03.2024, 11:46
Indiferent de anotimp, Bucovina reprezintă o destinaţie de vacanţă preferată de români, dar şi de turiştii străini. Cunoscută datorită mănăstirilor cu picturi murale interioare şi exterioare incluse în patrimoniul UNESCO, Bucovina are o diversificată ofertă turistică bazată pe cadrul natural şi pe tradiţii. Masivele montane Călimani, Rarău, Giumalău oferă condiţii pentru practicarea sporturilor de iarnă, în special în jurul staţiunilor Câmpulung şI Vatra Dornei, iar în celelalte anotimpuri, condiţii ideale pentru o vacanţă activă, ca include drumeţii, plimbări cu biciclete sau cu cai, tiroliene sau coborâri cu bărcile pe apele repezi de munte.
Pe lângă valorile culturale de patrimoniu şi frumuseţile naturii, Bucovina se remarcă şi printr-o gastronomie specifică, cu mâncăruri consistente, cu multă carne, combinate de multe ori cu varză, cartofi şi ciuperci de pădure.
Există şi alte activităţi, mai neobişnuite, pe care le puteţi face atunci când ajungeţi în Bucovina. Ioan Mihail Robu este din comuna Botoşana şi şi-a transformat hobby-ul într-o activitate în care i-a atras şi pe unii vizitatori. Se prezintă drept „trufar” sau „căutător de trufe”, o activitate pe care o face împreună cu cei doi câini ai săi, pe care îi recompensează de fiecare dată când aceştia reuşesc să găsească astfel de ciuperci.
Ioan Mihail Robu: „Noi suntem la muncă în același timp, ne distrăm și ne simțim bine, pentru că la urma urmei rămâne o plimbare în natură. Bineînțeles, un hobby din care să zic că poți să câștigi ceva. Nu este, cum să zic, un câștig pe care să spui că-l ai ca și meserie să susțină tot anul. Deci trebuie să faci altceva, iar asta să rămână ca hobby, ca să nu distrugi natura. Cred că pe aproape toți prietenii mei care au venit să mă viziteze în Bucovina și chiar și pe alte persoane care au vrut să viziteze Bucovina și au ajuns la mine, i-am dus în pădure la povestea cu trufele. Nu are nicio legătură ce face câinele cu vizitatorul. Adică mie mi se pare că e o experiență interesantă și omul e bucuros. E o plimbare în natură, vizitatorul vede ceva inedit, vede cum un câine lucrează, scoate trufa din pământ, se uită la trufă, o miroase. Credeți-mă, trufa când o scoţi din pământ, are cel mai divin miros posibil! Încurajez pe toată lumea când vrea să vină să viziteze Bucovina, să vină să facem un un tur în pădure, o plimbare lejeră de o zi.”
Dacă vă veţi întâlni cu Ioan Mihail Robu, vă va servi cu o tartină pe care a întins unt cu trufe. Tot prietenii au fost cei care l-au îndemnat să-şi promoveze activitatea sub forma unui eveniment. Şi astfel a apărut Festivalul trufelor.
„Noi am dezvoltat această idee a Festivalului Tufelor tocmai pentru a face trufa mai accesibilă oamenilor. Să spargem acest mit prin care trufa este un produs de lux. La Festivalul Trufelor cred că oricine poate să-și permită să guste trufa. Este un festival al prieteniei și totul este în jurul trufei. Este vorba ca omul să înţeleagă că trebuie să fie mai aproape de natură şi că trebuie să guste din ceea ce avem noi în pădurile noastre, îm munții noștri, la noi în țară. Promovăm Bucovina, producătorii locali din Bucovina și tot ceea ce este cultura și tradiția noastră din Bucovina.”
Ca şi anul trecut, Festivalul trufelor va fi organizat la Cacica, o localitate cunoscută pentru zăcământul de sare, exploatat începând de la sfârşitul secolului al 18-lea. Aici a fost amenajat un muzeu în care este prezentată istoria acestei activităţi pentru care au fost aduşi muncitori şi tehnicieni din Imperiul Habsburgic, cei mai mulţi fiind polonezi care au şi constituit de altfel o comunitate la Cacica şi care au ridicat o impunătoare catedrală romano-catolică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În final, notaţi-vă că ediţia din acest an a festivalului trufelor va fi organizată în comuna Cacica, între 1 şi 4 august.