Sfaturi de la OCDE
A fost lansat Studiul Economic 2024 pentru România care cuprinde recomandările OCDE pentru guvernul de la București
Daniela Budu, 13.03.2024, 11:33
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică sprijină sistematic şi riguros România pentru a dezvolta o agendă cuprinzătoare de reforme care să asigure bunăstarea economică şi socială a populaţiei, a declarat secretarul general al organizaţiei, Mathias Cormann. El a fost prezent, marţi, la București, la prezentarea Studiului OCDE privind economia României, care evidenţiază progresele înregistrate de țară în urma recomandărilor din anul 2022. Economia românească a demonstrat,se arată în document, o rezilienţă reală în ultimii ani, în urma unor şocuri externe majore. Mathias Cormann a dat drept exemplu faptul că după pandemia de COVID-19, produsul intern brut al României şi-a revenit puternic şi a crescut cu cinci puncte procentuale. Mai mult, în 2021, în urma războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei vecine, având în vedere afectarea lanţului de aprovizionare din cauza inflaţiei, economia românească a crescut cu un procent în 2022 şi cu încă două procente anul trecut şi se anticipează o creştere mai puternică în următorii doi ani.
„Ne aşteptăm la o creştere a PIB-ului de 3,1% anul acesta, şi 3,3% în 2025. Ne aşteptăm la îmbunătăţiri ale pieţei exporturilor, aceste îmbunătăţiri având de asemenea rezultate bune şi asupra României. Ne aşteptăm că vor interveni reduceri ale inflaţiei în continuare pentru a continua procesul de convergenţă al României, cu o creştere continuă a standardelor de trai şi a veniturilor pe toată România” – a declarat oficialul OCDE. Potrivit acestuia, țara are nevoie de eforturi, de reforme susţinute, iar politica fiscală trebuie să sprijine politicile economice.
Totodată, România are nevoie de un plan clar pe termen mediu pentru consolidare fiscală. De asemenea, organizația celor mai dezvoltate țări din lume recomandă autorităților de la București introducerea unui sistem de impozitare progresiv, pentru reducerea inechităților, precum și restrângerea pensionărilor anticipate și creșterea vârstei de pensionare. „Sunteţi o ţară frumoasă, pe calea cea bună pentru a vă conforma standardelor de trai din ţările OCDE. Vă sprijinim în eforturile dumneavoastră de a continua pe calea cea bună” – a conchis Mathias Cormann.
În cadrul evenimentului de la București, premierul Marcel Ciolacu a susţinut că aderarea României la OCDE este principalul proiect de ţară şi a explicat că aderarea va însemna mai multe investiţii, o vizibilitate crescută a ţării pe harta economică internaţională şi o administraţie mai performantă. El a promis modernizarea economică şi socială a ţării și speră ca aceasta să se alăture celor 38 de membri care dețin 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. În prezent, România se află în plin proces de aderare, fiind evaluată în cadrul a 26 de comitete sectoriale ale organizaţiei conform Foii de parcurs ce stabileşte termenii şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească.