Jurnal românesc – 13.03.2024
Guvernul de la București a aprobat, în şedinţă extraordinară, calendarul acţiunilor din perioada electorală pentru alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie.
Roxana Vasile, 13.03.2024, 11:22
Guvernul de la București a aprobat, în şedinţă extraordinară, calendarul acţiunilor din perioada electorală pentru alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie. Pentru europarlamentare, în 19 martie începe perioada de depunere la Biroul Electoral Central a protocoalelor de constituire a alianţelor electorale. Cel târziu până pe 10 aprilie se vor depune cererile de înscriere pe listele electorale speciale pentru europarlamentare a cetăţenilor cu drept de vot din statele membre ale Uniunii Europene, altele decât România, care au domiciliul sau reşedinţa în România. Tot cel târziu până pe 10 aprilie, ora 24:00, se vor depune şi înregistra candidaturile pentru reprezentanții României în Parlamentul European. Pe 29 aprilie rămân definitive aceste candidaturi. Pe de altă parte, pentru alegerile locale, pe 16 aprilie începe perioada de înregistrare a alianţelor electorale şi de depunere a candidaturilor. Cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa cu mai mult de şase luni înaintea datei scrutinului în circumscripţia electorală în care au loc alegeri vor depune la primărie, până pe 25 aprilie, solicitările de înscriere în registrul electoral cu adresa de reşedinţă. Data de 30 aprilie este data limită de depunere candidaturilor la alegerile locale, iar pe 8 mai rămân definitive.
Pentru ambele tipuri de alegeri, în 10 mai va începe campania electorală, care se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7:00. Pe 9 iunie, la ora 7:00 va începe procesul de votare pentru ambele tipuri de alegeri şi se va încheia în aceeaşi zi la ora 22:00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23:59. După numărarea voturilor şi soluţionarea eventualelor sesizări sau contestaţii, rezultatele alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi pentru membrii din România în Parlamentul European vor fi validate şi publicate în Monitorul Oficial al României. În Parlament, USR a reiterat că, la scrutinul din 9 iunie, în diaspora, vor fi cozi mai lungi în faţa ambasadelor şi mai mult timp de așteptare în secţiile de votare, fiind necesare măsuri pentru ca românii să îşi poată exercita dreptul constituţional.
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a făcut, între 8 și 10 martie, o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. ‘Suntem datori să susţinem educaţia în limba română pentru comunităţile noastre din Marea Britanie’ – a declarat Gheorghe Cârciu, care a avut întâlniri cu oficiali britanici, cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Manchester, Liverpool şi Londra, ai clerului, precum şi cu reprezentanţi ai Consulatului General al României la Manchester. Principala temă de discuţie a vizat Sesiunea de finanţare nerambursabilă a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pentru 2024, care urmăreşte păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii românești lingvistice, culturale şi religioase.
Consiliul local al orașului Ladispoli, regiunea Lazio, a aprobat, recent, proiectul Parohiei ortodoxe române „Sfântul Apostol Andrei” de construire a unui lăcaș de cult propriu – informează agenția de știri Basilica.ro. Înființată în anul 2001, comunitatea parohială numără peste 10.000 de credincioși. Demersurile de a avea un lăcaș propriu de cult au început, în mod oficial, în 2005, dar acest deziderat a început să se concretizeze abia în anul 2022, când a fost achiziționat un teren de 11.280 mp – au precizat reprezentanții Episcopiei Italiei. Proiectul prevede construirea unui complex parohial, format din biserică și o clădire polivalentă în care vor funcționa locuința și școala parohială, precum și un centru social și cultural. Cei care doresc să contribuie la construirea lăcașului de cult o pot face prin donații.
Doi români, șoț și soție, renumiți pentru prăjiturile lor în Germania, se întorc în țară. „Cofetăria Iftode vine în România!” – a anunțat, pe o rețea de socializare, cuplul, care a decis să deschidă o nouă afacere acasă. Familia Iftode a ajuns în Germania în 2010, unde, la început, a lucrat în construcții. Dorind să se autodepășească, soții Iftode și-au clădit, acum 9 ani, propria afacere cu torturi și prăjituri. În România, planurile de viitor ale soților Iftode sunt ambițioase – vor să aibă o pensiune. „Viața continuă, iar decizia noastră este să continue, de acum încolo, în România!” – au precizat soții Iftode.