Semnal editorial: Beneficii și provocări asociate adoptării monedei euro
Institutul European din România anunță publicarea unei opinii, semnate de domnul Adam Kerény, cercetător afiliat Centrului de Studii Economice și Regionale din cadrul Institutului de Economie Mondială din Budapesta, Ungaria, prilejuită de aniversarea a 25 de ani de la adoptarea euro.
11.03.2024, 17:53
Institutul European din România anunță publicarea unei opinii, semnate de domnul Adam Kerény, cercetător afiliat Centrului de Studii Economice și Regionale din cadrul Institutului de Economie Mondială din Budapesta, Ungaria, prilejuită de aniversarea a 25 de ani de la adoptarea euro. Scopul acestui demers a fost de a evalua efectele introducerii monedei euro asupra evoluției economice a celor 20 de state membre ale Uniunii Europene. Statele care folosesc moneda unică, formează zona euro. Celelalte state membre trebuie să îndeplinească criteriile de convergență pentru a putea adopta moneda euro.
În prezent, Danemarca este singura țară membră a UE care a negociat o clauză de neparticipare (opt-out) la moneda unică și nu trebuie să adopte euro. Bulgaria, Cehia, Polonia, Ungaria, România și Suedia sunt state membre care ar urma să adopte moneda unică. Aceste state îndeplinesc în măsuri diferite criteriile pentru adoptarea monedei. Bulgaria pare a fi cel mai aproape de realizarea acestui lucru. Pentru clarificarea contextului, autorul prezintă și o scurtă istorie a evoluției monedei unice.
Articolul este disponibil în limba engleză, la adresa: http://ier.gov.ro/actualitate/semnal-editorial-beneficii-si-provocari-asociate-adoptarii-monedei-euro/.
Mihaela-Adriana Pădureanu,
Expert, Serviciul Afaceri Europene