Securitatea și reziliența infrastructurilor digitale – cablurile submarine
Comisia a prezentat un set de acțiuni posibile pentru a promova inovarea, securitatea și reziliența infrastructurilor digitale.
Mihai Pelin, 11.03.2024, 10:53
Comisia a prezentat un set de posibile acțiuni menite să promoveze inovarea, securitatea și reziliența infrastructurilor digitale. Competitivitatea viitoare a economiei europene depinde de aceste infrastructuri și servicii de rețele digitale avansate, având în vedere faptul că o conectivitate rapidă, sigură și pe scară largă este esențială pentru implementarea tehnologiilor care ne vor permite să funcționăm în lumea de mâine: telemedicina, sistemele de conducere automată, întreținerea predictivă a clădirilor sau agricultura de precizie.
Acest pachet privind conectivitatea digitală este menit să inițieze o discuție cu privire la propuneri concrete cu părțile interesate, cu statele membre și cu partenerii care împărtășesc aceeași viziune cu privire la modul de concepere a viitoarelor acțiuni de politică ale UE în vederea obținerii unui consens.
Cartea albă intitulată „Cum se pot gestiona nevoile Europei în materie de infrastructură digitală?” analizează provocările cu care se confruntă în prezent Europa în ceea ce privește implementarea viitoarelor rețele de conectivitate și prezintă posibile scenarii pentru atragerea de investiții, stimularea inovării, asigurarea unui grad mai mare de securitate și realizarea unei adevărate piețe unice digitale. UE trebuie să valorifice pe deplin potențialul pieței unice digitale pentru telecomunicații, prin luarea în considerare a unor măsuri care să asigure condiții de concurență cu adevărat echitabile și să regândească domeniul de aplicare și obiectivele cadrului său de reglementare actual. Recomandarea privind securitatea și reziliența infrastructurilor de cabluri submarine prezintă un set de acțiuni de adoptat la nivel național și la nivelul UE pentru a îmbunătăți securitatea și reziliența acestora, printr-o mai bună coordonare, atât în ceea ce privește guvernanța, cât și în ceea ce privește finanțarea.
Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders a vorbit despre importanta lor: „Cablurile digitale subacvatice fac parte integrantă din infrastructurile critice ale Uniunii Europene, la fel ca infrastructurile energetice sau de transport, și este datoria noastră comună să le asigurăm protecția fizică și cibernetică, rezistența lor, precum și securitatea noastră economică pe termen lung în acest domeniu.
Această recomandare este oportună, având în vedere urgența problemei și atenția din ce în ce mai mare acordată acesteia de către partenerii și concurenții noștri din alte regiuni, în special prin inițiative recente, cum ar fi Legea privind controlul cablurilor submarine (Undersea Cable Control Act) propusă de Congresul Statelor Unite, sau proiectul de cablu chinez subacvatic care ar urma să conecteze Asia, Orientul Mijlociu și Europa.
Acesta este doar un exemplu al importanței acordate de guvernele străine acestui subiect și al sensibilității asociate conexiunilor internaționale submarine pentru a asigura rezistența comunității globale. În acest context mondial, ar trebui să asigurăm o cooperare strânsă cu partenerii noștri internaționali, în special cu Statele Unite, NATO și G7.”
Pentru a proteja infrastructura de rețea și informatică a Europei, un element esențial al securității economice, UE trebuie să încurajeze implementarea și să consolideze securitatea și reziliența infrastructurilor strategice de cabluri submarine.
Recomandarea urmărește să îmbunătățească coordonarea în cadrul UE, de exemplu prin evaluarea și atenuarea riscurilor în materie de securitate, prin instituirea unui set de instrumente pentru securitatea cablurilor și prin simplificarea procedurilor de acordare a autorizațiilor. În plus, pentru a sprijini acțiunile întreprinse în urma recomandării, Comisia instituie un Grup de experți în infrastructura de cabluri submarine, alcătuit din autoritățile statelor membre.