Legislaţie nouă pentru anul electoral
Dacă nu vor apărea bariere constituţionale, alegerile europarlamentare şi cele locale din România vor avea loc în aceeaşi zi, pe 9 iunie.
Ştefan Stoica, 11.03.2024, 11:33
Guvernul social-liberal de la Bucureşti a adoptat, la finalul săptămânii trecute, ordonanţa de urgenţă care prevede organizarea alegerilor europarlamentare şi a celor locale la aceeaşi dată, respectiv 9 iunie. Este vorba despre celebra şi controversata comasare, decisă politic anterior de partidele coaliţiei la guvernare PSD şi PNL, care-şi maximizează, astfel, şansele, în primul rând la scrutinul european, pentru care au convenit să propună liste comune de candidaţi. Social-democraţii şi liberalii spun, pe de altă parte, că această comasare a fost dorită de majoritatea românilor, lucru reflectat de sondaje, în condiţiile în care ei vor mai fi chemaţi la urne, anul acesta, şi pentru alegerea Parlamentului naţional, în decembrie, precum şi a viitorului preşedinte, în două runde, în septembrie.
Potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, va fi o singură infrastructură electorală, iar alegătorii vor găsi în data de 9 iunie cinci urne: una pentru buletinele de vot pentru europarlamentare, celelalte patru pentru alegerile locale. Vor fi economii la buget, însă cuantumul lor se va şti abia după adoptarea, săpătămâna aceasta, a hotărârii de guvern ce va fixa nivelul cheltuielilor privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Actul normativ adoptat vineri măreşte perioada electorală la 90 de zile, pentru a lăsa timp competitorilor electorali să-şi organizeze activitatea înainte de declanşarea campaniei electorale. Sunt noutăţi pentru votul în străinătate.
Toni Greblă: „Una din modificări priveşte organizarea votului în străinătate. S-a renunţat la ideea acelor liste suplimentare care erau consemnate cu pixul şi semnătura celui care vota. Acum folosim o aplicaţie, lista suplimentară pentru cetăţenii români rezidenţi în străinătate se generează electronic şi se câştigă şi timp, şi acurateţe, pentru că un cetăţean care a votat o dată în străinătate nu poate să mai voteze a doua oară la o altă secţie din ţară sau din străinătate”.
O persoană poate candida în acelaşi timp pentru Parlamentul European şi pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al Consiliului judeţean. În plus, aleşii locali în funcţie vor putea decide să candideze din partea altei formaţiuni politice decât cea pe care au reprezentat-o în actualul mandat, până cu 45 de zile înainte de data alegerilor. Criticii prevederii avertizează că ea încurajează traseismul, iar beneficiare ar fi partidele mari, în primul rând PSD. Toni Greblă susţine, însă, că migrarea de la un partid politic la altul este posibilă numai pentru că este vorba de un decalaj între iunie, când se desfăşoară alegerile, şi probabil începutul lunii octombrie, când încep să fie constituite primele consilii locale, respectiv judeţene. Critice vehemente ale actului normativ adoptat vineri, partidele noii alianţe de opoziţie Dreapta Unită vor ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor locale şi europarlamentare.