Vânători Neamţ
Continuăm prezentarea celor zece destinaţii votate în Top 10 “Destinații FIJET România 2024”, proiect al Clubului Presei de Turism – FIJET România
Ana-Maria Cononovici, 12.03.2024, 13:13
Continuăm prezentarea celor zece destinaţii votate în Top 10 “Destinații FIJET România 2024”, proiect al Clubului Presei de Turism – FIJET România care își propune să atragă atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit. Mergem astăzi la Vânători Neamţ, destinaţie situată pe locul al 7-lea în topul nostru.
Comuna Vânători-Neamț se găseşte în extremitatea nordică a județului Neamț și nord-vestul Depresiunii Neamț, una dintre cele mai desăvârșite depresiuni subcarpatice din țara noastră. În titulatura oficială a comunei apare precizarea: “staţiune turistică de interes local”, Vânători Neamţ fiind un adevărat colț de rai aflat în inima naturii, unde vechile biserici, schituri și mănăstiri păstrează vie flacăra spiritualității româneşti. Natură, mănăstiri, muzee sunt atracţiile cheie ale zonei.
Un punct de mare interes turistic este Mănăstirea Neamţ, aşa-numitul „Ierusalim al ortodoxiei române”, cel mai mare şi mai vechi aşezământ monahal din Moldova. Biserica ctitorită de Ştefan cel Mare este principalul monument istoric de arhitectură moldovenească din incinta mănăstirii. Dimensiunile şi monumentalitatea ansamblului au sporit prin introducerea în construcţie a unor elemente noi: pridvorul, situat în faţa intrării şi sala mormintelor amplasată între pronaos şi naos. Astăzi, în incinta Mănăstirii Neamţ se află două biserici, două paraclise, turnul-clopotniţă cu 11 clopote, Seminarul Teologic “Veniamin Costache”, dar şi un muzeu cu o colecţie de artă bisericească şi Sala tiparului.
În apropierea Mănăstirii Sihăstria, cufundată în pădure se află Peștera Sf. Teodora de la Sihla, peşteră cunoscută şi sub numele de Schitul Sihla. Peştera Sf. Teodora de la Sihla este înconjurată de un peisaj de vis, cu păduri de fag şi de conifere.
De asemenea, aici se găseşte Parcul Natural Vânători-Neamț, un paradis al biodiversității și al peisajelor pitorești. Aici, însoţiţi de rangeri, puteţi experimenta natura în toată splendoarea sa, descoperind zimbrii în habitatul lor natural. Mihuţ Ion, ranger, ne-a spus povestea zimbrilor care pot fi observaţi aici în libertate:
“În semilibertate este un pic mai greu, trebuie să mergi dimineaţă, să ne luăm după urme. În libertate, e sistem de monitorizare IT, luăm coordonatele şi avem o antenă, care îi depistează în teren, unde s-ar localiza. Avem în jur de 40 de zimbri în libertate, printre care avem şi pui fătaţi în libertate, în jur de 6-7, nu ştim sigur, pentru că e greu de monitorizat.”
Mihuţ Ion, ranger, ne-a spus şi despre planurile oficiale privind zimbrii din această zonă, dar şi despre comportamentul acestui animal maiestos:
“Să unească zimbrii din toţi Carpaţii, de la Caransebeş, de la Armeniş (sud-vestul României), munţii Stânişoarei, până în Ucraina, de la noi de aici de la Parcul Vânători până în Ucraina. Femelele stau în ciurdă şi masculii sunt solitari. Mai stau câte unul, doi, dar în special e masculul dominant. Primii pui s-au născut în 2013.”
Invitaţia a fost lansată. Vă aşteptăm şi data viitoare cu o nouă destinaţie de top!