Congresul PPE la Bucureşti – 08.03.2024
Reuniţi la Bucureşti, popularii europeni au desemnat-o pe germana Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la şefia Executivului comunitar şi au cerut primirea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.
Mariana Chiriță, 08.03.2024, 11:59
Președinta Comisiei Europene, conservatoarea germană Ursula von der Leyen, a primit, joi, la București, avizul familiei sale politice, Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta), să candideze pentru un al doilea mandat la șefia Executivului comunitar. „Avem 90 de zile până la alegerile” europarlamentare de pe 6-9 iunie – a spus ea de pe podiumul giganticului complex Romexpo, mulțumind participanţilor pentru „încrederea” și „sprijinul” larg (400 de voturi pentru, 89 împotrivă).
Congresul de la București a fost găzduit de PNL, afiliat PPE și asociat, ca partener-junior, al PSD (stânga, membru al partidului socialiștilor europeni) la guvernarea din România. PPE are cel mai numeros grup în actualul Parlament European, iar sondajele privind intenţiile de vot în cele 27 de state membre îl creditează, în continuare, cu primul loc. Ceea ce, scriu analiştii, le va permite popularilor să rămână la cârma Europei, cu o Comisie în care, ca şi până acum, vor fi cooptaţi socialiştii şi, repectiv, liberalii din ALDE-Renew Europe.
Von der Leyen şi-a anunţat la Bucureşti priorităţile în virtualul mandat de cinci ani care urmează, cu accent pe sprijnirea Ucrainei invadate de trupele ruse, pe apărarea europeană şi pe lupta împotriva extremismului. Preşedintele rus, Vladimir Putin, nu trebuie să câştige acest război pe care l-a declanşat şi prin care încearcă să mute graniţele cu forţa – a declarat şefa Comisiei. Noi rămânem alături de Ucraina, iar acesta este singurul mod în care putem conserva libertatea şi prosperitatea Uniunii Europene – mai susţine ea.
La Congresul PPE, a fost votat, în unanimitate, şi un amplu manifest electoral, în care, printre altele, se cere aderarea deplină a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Unanimitatea s-a fisurat, însă, după numai câteva ore. Austria are, în continuare, obiecţii privind admiterea celor două ţări, membre ale Uniunii încă din 2007 şi care abia la sfârşitul acestei luni vor intra în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, nu şi cu cele terestre. Circa 25 de milioane de români şi bulgari rămân, scrie presa, europeni de rangul doi, doar fiindcă aşa vrea cancelarul conservator austriac Karl Nehammer, a cărui formaţiune e, la rându-i, afiliată la PPE. Deşi statisticile comunitare îi contrazic, cancelarul şi echipa sa executivă acuză, cu o consecvenţă deja obositoare pentru toată lumea, valurile de migranţi ilegali din Africa ori Asia care ar ajunge în ţara lui prin România.
La Bucureşti, Nehammer a discutat atât cu preşedintele Klaus Ioahnnis, ex-lider PNL, cât şi cu premierul social-democrat Marcel Ciolacu, dar poziţia sa a rămas neschimbată: în prezent, sistemul Schengen nu funcţionează, prin urmare, nu poate extins.