Jurnal Românesc – 09.03.2024
Peste 130.000 de copii din regiunea de Nord-Est sunt afectaţi de plecarea părinţilor din România, conform unui studiu realizat de Organizaţia Salvaţii Copiii.
Daniela Budu, 08.03.2024, 11:00
Deputatul PNL de diaspora Valentin Făgărăşian apreciază că publicarea normelor de aplicare ale noii legi a pensiilor în Monitorul Oficial reprezintă startul procesului de recalculare a tuturor pensiilor, inclusiv ale pensionarilor români stabiliţi temporar în diaspora. Potrivit lui, reforma absolută adusă de noua lege este reprezentată de faptul că, în procesul de recalculare, vor fi luate în calcul şi alte drepturi, precum acordul global, orele suplimentare lucrate, primele sau premiile pe care seniorii le-au primit pe parcursul carierei.
De asemenea, spune Valentin Făgărăşian, graţie procesului de digitalizare început în anul 2021, peste 90% din dosarele de pensii sunt deja în format electronic şi vor fi recalculate foarte repede. Acesta a dat asigurări românilor din diaspora că recalcularea se va aplica tuturor pensionarilor români, iar de majorările aduse de noua lege vor beneficia şi pensionarii care sunt stabiliţi temporar în străinătate.
El a promis o conferință online cu românii din diaspora, unde il va invita pe președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, pentru a clarifica cum trebuie să procedeze un pensionar român aflat peste hotare, dacă vrea să depună la Casa de pensii documente suplimentare.
Peste 130.000 de copii din regiunea de Nord-Est sunt afectaţi de plecarea părinţilor din România, conform unui studiu realizat de Organizaţia Salvaţii Copiii. De asemenea, peste 51% dintre părinţii plecaţi la muncă în Occident sunt persoane tinere cu vârste până în 39 de ani. Preşedintele Executiv al Organizaţiei, Gabriela Alexandrescu, a precizat că una din patru mame din regiunea Nord-Est este nevoită să migreze pentru a găsi un loc de muncă.
Potrivit acesteia, „aproape un milion de copii din România au avut un părinte sau ambii părinţi plecaţi în perioada copilăriei lor, şi aproape 530.000 de copii au fost în această situaţie în ultimul an”. Regiunea de Nord-Est are cei mai mulţi copii aflaţi în situaţia aceasta, spune Gabriela Alexandrescu, pe primul loc fiind judeţul Suceava, apoi Botoşani şi Iaşi.
Psihologul organizaţiei, Corina Mighiu a precizat că aceşti copii dezvoltă tulburări de personalitate şi ataşamente anxioase, iar în multe cazuri aceştia renunţă la şcoală. „Fiecare copil resimte plecarea părintelui într-un mod destul de dureros. Depinde cât de pregătit este copilul şi depinde foarte mult de vârsta copilului” – a adăugat aceasta.
La invitaţia Ambasadei României în Republica Peru şi cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Institutului Cultural Român, Corul Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’, dirijat de Anna Ungureanu şi Cezar Verlan, va susţine un turneu cu 7 evenimente în Republica Peru, în perioada 10 – 20 martie 2024. Turneul marchează celebrarea a 85 de ani de relaţii diplomatice româno – peruane, precum şi preluarea de către Ambasada României la Lima a preşedinţiei Festivalului Francofoniei Peru 2024.
Corul Madrigal va susţine concerte şi recitaluri la Ambasada României şi în Congresul Republicii Peru, în catedrale şi teatre din Lima – capitala peruană, precum și în alte orașe. Cu ocazia turneului, Corul Madrigal va cânta în unul dintre cele mai frumoase şi enigmatice locuri străvechi din lume, aflat în patrimoniul UNESCO – oraşul-templu incaş Machu Picchu.
În munţii Anzi, la peste 2.400 de metri deasupra Văii Sacre, Corul Madrigal va filma al doilea episod al proiectului ‘Muzică contemporană românească în spaţii antice universale’: ‘Machu Picchu – Suita corală din Ţara Oaşului’, având la bază lucrarea semnată de compozitorul român Dariu Pop. Turneul Corului Madrigal în Peru reprezintă o premieră pentru ansamblu, care se va afla în America de Sud pentru prima dată de la înfiinţarea sa, în anul 1963.
Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România în parteneriat cu Institutul Cultural Român, ICR Viena și Centrul de Cercetare Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează pe 16 martie 2024, la sediul Institutul Cultural Român de la Viena, vernisajul expoziției „Itinerarii Vizuale” a membrilor Filialei Târgu Jiu a UAP. Expoziția de artă contemporană este un omagiu adus lui Constantin Brâncuși de artiștii contemporani gorjeni, la 67 de ani de la trecerea în eternitate a marelui sculptor. Printre artistii care expun se află Mihai Țopescu, Dragoș Bădița, Constantin Dobrițescu, Daniel Semenescu, Iliana Gheorghiu, Laurențiu Stoicu, Cătălin Negrea, Laura Semenov. Expoziția va fi deschisă publicului până pe 12 aprilie 2024.