Bani europeni pentru centrale eoliene şi fotovoltaice
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de 3 miliarde euro notificată de România, pentru investiții în energie eoliană și solară.
Daniela Budu, 07.03.2024, 11:13
Comisia Europeană a aprobat miercuri acordarea de către România a unei scheme de ajutor în valoare de 3 miliarde de euro (15,22 miliarde lei) în sprijinul instalaţiilor care produc energie eoliană onshore şi solară fotovoltaică, în vederea promovării tranziţiei către o economie fără emisii poluante.
Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză şi de tranziţie pentru măsuri de ajutor de stat, anunță Comisia, care a fost instituit pentru a încuraja luarea de măsuri de sprijin pentru accelerarea tranziţiei verzi şi reducerea dependenţei de combustibili. Vor fi eligibile, în cadrul măsurii, proiectele de construcţie şi exploatare a unor instalaţii noi de producere de energie electrică din surse solare fotovoltaice şi din surse eoliene onshore. Ajutorul va fi acordat printr-o procedură de licitaţie competitivă, înainte de 31 decembrie 2025.
Potrivit CE, schema garantează beneficiarilor un nivel minim de rentabilitate. În plus, mai precizează Comisia, schema notificată de România este necesară, adecvată şi proporţională pentru accelerarea tranziţiei verzi şi facilitarea dezvoltării anumitor activităţi economice.
Tot pentru tranziția spre energie curată, la București, Senatul a adoptat, recent, un proiect iniţiat de Guvern care stabiliește cadrul legal pentru dezvoltarea investiţiilor în domeniul energiei eoliene offshore din Marea Neagră. Potrivit iniţiatorului, prin promovarea acestui proiect, România îşi va menţine şi consolida poziţia de producător important de energie în regiune şi va avea un rol activ şi însemnat în tranziţia spre energie curată la nivelul Uniunii Europene.
Amintim că ministerul Energiei, referindu-se la estimările Băncii Mondiale, menționa recent că România dispune de un potențial impresionant pentru energia eoliană offshore, estimat la 76 GW de putere instalabilă, ceea ce indică un cadru favorabil pentru avansul acestui sector energetic regenerabil.
La nivel european, o analiză a Institutului Fraunhofer arată că instalaţiile eoliene au fost responsabile anul trecut pentru 19% din toată electricitatea produsă în UE, ceea ce a ajutat blocul comunitar ca aproape jumătate din producţia totală de electricitate să fie din surse regenerabile.
De asemenea, în octombrie 2023, CE a lansat un pachet de măsuri pentru impulsionarea sectorului energiei eoliene. Acesta include tot mai mult sprijin financiar pentru furnizorii din această industrie, prin intermediul Băncii Europene de Investiţii, dar şi modificări cu privire la licitaţiile pentru energii regenerabile.
Potrivit Reuters, în raportul său anual, grupul de lobby WindEurope a descris 2023 ca anul ‘îmbunătăţirii semnificative’ în zonele cheie din sectorul energiei eoliene europene, care s-a confruntat cu dificultăţi în 2022, pe fondul inflaţiei ridicate, al majorării dobânzilor şi al volatilităţii de pe piaţa energiei, după ce Rusia a invadat Ucraina. Anul trecut, potrivit statisticilor oficiale, investiţiile în parcurile eoliene offshore din Europa au urcat la 30 miliarde de euro, faţă de doar 0,4 miliarde de euro în 2022.