Comisia amendează Apple cu peste 1,8 miliarde de euro
Comisia Europeană a amendat gigantul american Apple cu peste 1,8 miliarde de euro pentru abuz de poziție dominantă.
Mihaela Mihai, 07.03.2024, 09:11
Ancheta Comisiei Europene a fost declanșată în urma unei plângeri depuse în 2019 de Spotify, furnizor suedez de servicii media și streaming audio, care s-a declarat nemulțumit că nu poate încheia abonamente și nici nu poate prezenta oferte mai bune pentru consumatori pe aplicația descărcată pe telefoanele mobile sau tablete prin sistemul de operare iOS. În urma acestei restricții a avut de beneficiat serviciul Apple de streaming muzical, Apple Music.
„Este o ilegalitate, cu impact asupra a milioane de consumatori europeni”, a spus comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, care a ținut să adauge:
„Oamenii nu au putut alege în mod liber unde și cum își fac un abonament la un serviciu de streaming audio. Și nici la ce preț.”
Investigația Comisiei arată de altfel că Apple a acționat în acest fel aproape zece ani, timp în care utilizatori iOS au fost nevoiți să plătească prețuri semnificativ mai mari pentru abonamentele de streaming de muzică. La mijloc ar fi, mai indica ancheta responsabililor comunitari, practicile grupului Apple de a cere un comision considerabil dezvoltatorilor de aplicații care vor să fie prezenți în App Store.
La stabilirea nivelului amenzii, Comisia a luat în considerare durata și gravitatea faptei, precum și cifra totală de afaceri și capitalizarea de la bursă a companiei americane.
A fost luat în calcul și faptul că Apple a prezentat informații incorecte în cadrul investigației.
La final trebuie spus că dominația pieței nu este ilegală în conformitate cu normele Uniunii Europene. Cu toate acestea, companiile dominante au o responsabilitate specifică de a nu abuza de poziția lor puternică pe piață prin restrângerea concurenței.
Amenzile aplicate acestor companii pentru încălcarea regulilor antitrust sunt plătite la bugetul general al Uniunii Europene.
Aceste venituri nu sunt alocate pentru anumite cheltuieli, dar contribuțiile statelor membre pentru anul următor sunt reduse în consecință. Prin urmare, amenzile ajută la finanțarea blocului comunitar și la reducerea sarcinii pentru contribuabili.
Pentru că acest caz a fost inițiat înainte de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Bruxelles-ul anunță că va înapoia Londrei partea sa din amenda colectată, odată ce sancțiunea va deveni definitivă prin respingerea oricăror contestații.