Jurnal românesc – 06.03.2024
Românii din diaspora asigură ca forţă de muncă un produs intern brut de 120 de miliarde de euro, a afirmat preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.
Sorin Iordan, 06.03.2024, 11:32
Românii din diaspora asigură ca forţă de muncă un produs intern brut de 120 de miliarde de euro, a afirmat preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă. Fostul prim-ministru liberal a spus că circa 4 milioane de români îşi desfăşoară activitatea în străinătate şi că le va prezenta aceste cifre partenerilor din Partidul Popular European prezenţi la Bucureşti pentru congresul PPE, care are loc pe 6 şi 7 martie.
Ciucă a mai spus că recunoaşterea nu trebuie să fie doar pentru România ca ţară, ci pentru tot ceea ce înseamnă forţa de muncă a României care îşi desfăşoară activitatea în străinătate. El a precizat că negocierile pentru declaraţia finală a Congresului sunt finalizate şi că urmează ca România să primească unda verde pentru finalizărarea procesului de integrare în Spaţiul Schengen. Ţara noastră va intra în spațiul european de liberă circulaţie cu frontierele aeriene şi navale începând din 31 martie, dar aşteaptă, încă, acceptul Austriei pentru aderarea şi cu frontierele terestre.
Banca Naţională a României aduce în atenţia Uniunii Europene chestiunea tezaurului României ajuns în Rusia în timpul Primului Război Mondial, prin expoziţia „Tezaurul Băncii Naţionale a Românei, trimis la Moscova şi niciodată returnat – o datorie mai veche de un secol”, deschisă pe 5 martie la sediul Parlamentului European. Expoziţia este organizată cu sprijinul eurodeputatului român Eugen Tomac şi poate fi vizitată până pe 8 martie. Scopul acesteia este să sporească gradul de conştientizare în rândul decidenţilor europeni cu privire la unele dintre priorităţile culturale ale UE ce trebuie să fie abordate în viitorul dialog bilateral cu Rusia, de îndată ce situaţia securităţii în Europa va fi stabilizată.
Prezent la inaugurare, fostul preşedinte al României Traian Băsescu a declarat că acesta este singurul caz internaţional în care rezerva monetară a unui stat şi obiectele sale de patrimoniu naţional sunt încredinţate spre păstrare unei alte ţări, cu documente de protocol şi garanţii de returnare şi în care, în final, obligaţiile asumate prin semnătură sunt ignorate. El şi-a exprimat speranţa că cele peste 93 de tone de monede şi lingouri de aur vor fi returnate „la un moment nu foarte îndepărtat” în care Rusia ar deveni un stat democratic.
România va participa la Târgul de Carte de la Londra, care se desfăşoară în perioada 12 -14 martie, anunţă Institutul Cultural Român. La standul naţional vor fi expuse aproximativ 350 de volume de beletristică românească, albume dedicate artiştilor contemporani şi patrimoniului cultural românesc, dar şi traduceri în limba engleză ale cărţilor scrise de autori români, susţinute de Institut prin programele de finanţare TPS şi Publishing Romania. Selecţia de titluri va fi însoţită de materiale informative despre piaţa de carte din România.
Totodată, ICR a pregătit un program de evenimente care include lansări de carte, conferinţe şi spectacole, care vor avea loc la stand, la sediul ICR Londra, la biblioteca Barbican şi la Conway Hall. Printre protagoniştii acestei ediţii se regăsesc scriitorii Matei Vişniec, Mădălina Căuneac, Liliana Corobca, Cosmin Perţa, Alina Purcaru, Elena Vlădăreanu, profesorii Hannah Dawson, Suzannah Lipscomb, jurnalistul Paula Erizanu, editorii Eli Bădică, Alex Ciorogar şi Susan Curtis, managerul cultural Milena Deleva, traducătoarea Gabi Reigh şi artistul Iulian Morar.
Expoziţia de fotografie „Tradiţii şi chipuri de femei în Maramureş”, a artistei Mariana Scubli, va fi deschisă la Stockholm, pe 8 martie, de Ziua Internaţionala a Femeii, la reprezentanţa Institutului Cultural Român din capitala Suediei. Manifestarea cuprinde aproximativ 100 de portrete, care includ trimiteri spre tradiţii, meşteşuguri populare şi portul popular românesc din zona Maramureşului. La inaugurare vor participa autoarea şi curatorul Dinu Dunca, arhitect stabilit în Suedia de 33 de ani, care va prezenta în limba suedeză creaţiile invitatei.
Mariana Scubli are un master în arte vizuale. Este membru al Varadinum Foto-Club Oradea, al Asociaţiei Euro Foto Art – Oradea, al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România şi al Global Photographic Union. A fost distinsă cu numeroase premii şi a avut participări la saloanele de artă fotografică internaţionale şi naţionale. A expus în Franţa, Ucraina, Ungaria, Spania, Italia, China, Emiratele Arabe Unite, India, Belgia şi Japonia. În 2023 a fost premiată în India pentru „Cel mai bun portret”. Expoziţia „Tradiţii şi chipuri de femei în Maramureş” va putea fi vizitată până pe 29 martie.