Consumul de gaze în UE
Acord pentru prelungirea cu un an a consumului de gaze naturale în UE
Leila Keamil, 05.03.2024, 11:40
În Uniunea Europeană vor continua măsurile de reducere, în mod voluntar, a consumului de gaze, după ce miniştrii Energiei din blocul comunitar au căzut de acord, luni, în acest sens. Prelungirea a fost convenită până în martie 2025. Reuniți la Bruxelles, miniştrii Energiei au avut un schimb de opinii pe tema securităţii în aprovizionarea cu energie şi demersurile de pregătire pentru iarna 2024-2025.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei de la București, aceștia au ajuns la un acord politic pe marginea propunerii Comisiei Europene pentru o recomandare a Consiliului de continuare a măsurilor de reducere voluntară a consumului de gaze naturale. Amintim că țările blocului comunitar au stabilit, în 2022, un obiectiv ce prevede reducerea consumului cu cel puţin 15%, comparativ cu media din ultimii cinci ani. Aceasta este una dintre numeroasele măsuri adoptate după ce Rusia a scăzut semnificativ livrările de gaze în Europa, ceea ce a provocat probleme de aprovizionare şi a dus la creşterea record a preţurilor.
„Vorbim de o recomandare, nu de o obligaţie, în acelaşi context al nevoii altor state europene de reducere a dependenţei faţă de gazul rusescˮ, a spus ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a afirmat că a susţinut în faţa consiliului de miniştri că România nu anticipează reducerea consumului de gaze, mizând pe acoperirea lui din surse proprii de producţie, cu atât mai mult din 2027, după intrarea în producţie a Neptun Deep, ceea ce va face din România primul producător de gaz din UE. De menționat faptul că Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. Se estimează că, pe durata exploatării, va fi furnizat un volum total de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Sebastian Burduja a adăugat că autoritățile de la București anticipează creşterea consumului de gaze în România, atât prin restartarea industriei îngrăşămintelor chimice, cât şi prin extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor către populaţie.
La Bruxelles, reprezentanţii statelor membre reuniţi în Consiliu au indicat sprijinul pentru continuarea demersurilor de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Printre acestea se numără reducerea dependenţei de Rusia, în linie cu obiectivele planului REPowerEU, realizarea tranziţiei către energia regenerabilă şi cea cu emisii reduse de carbon, valorificarea surselor indigene de gaze naturale, investiţii în infrastructura de gaze naturale şi cea energetică, implementarea unor soluţii inovative precum baterii, stocare, hidrogen. Agenda de discuţii a inclus, de asemenea, un schimb de opinii cu industria producătoare de panouri solare din UE în scopul creşterii competitivităţii acesteia la nivel global.