România şi Spaţiul Schengen
România are susţinerea deplină a Belgiei, care deţine acum preşedinţia Consiliului Uniunii, pentru aderarea completă la spațiul de liberă circulație Schengen.
Daniela Budu, 05.03.2024, 11:59
Preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene va continua să lucreze pentru o aderare deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, în concordanţă cu recomandările Comisiei Europene, a dat asigurări ministrul de interne belgian Annelies Verlinden, după încheierea primei zile a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles. „Am evaluat decizia foarte importantă adoptată în decembrie anul trecut, care va conduce la ridicarea controalelor la frontierele interne, aeriene şi maritime în România şi Bulgaria, începând de la 31 martie. Doresc să transmit cele mai calde felicitări celor două ţări implicate şi preşedinţiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene pentru această realizare majoră” – a declarat oficialul belgian.
Prezent la Consiliu, ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu a subliniat că Bucureștiul cooperează deja pentru protecţia frontierelor şi combaterea migraţiei ilegale in Romania. „România a redus migraţia cu circa 60% anul trecut. Spre exemplu, pe graniţa cu Serbia, datorită unui program pilot, am redus migraţia la aproape de zero. Doar 40 de persoane au trecut graniţa ilegal anul trecut. Azi am semnat o scrisoare comună alături de comisarul european Johannson, pentru a continua aceste proiecte pilot şi suntem gata să împărtăşim statelor membre expertiza noastră. Aşa că, dacă ne uităm la situaţia din teren, vedem că România ar putea întări zona Schengen şi nu este corect deloc să fim doar parţial integraţi în spaţiul Schengen”.
La Bucureşti, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că România va fi admisă complet în spaţiul de liberă circulaţie până la sfârşitul anului. Într-un interviu la un post privat de televiziune, acesta a declarat că autorităţile guvernamentale vor reuşi să îndeplinească şi alt obiectiv important – aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). „Eu vă garantez că până la sfârşitul anului acesta România va intra în Schengen terestru, iar în 2026 o să intrăm în OECD – cele mai importante lucruri pe care le au de făcut decidenţii din România în acest moment. Ca să realizăm aceste lucruri, trebuie să facem reformele din PNRR care sunt suprapuse pentru aderarea la OECD. În momentul în care am intrat în OECD, România este alături de toate statele dezvoltate din lume”.
În Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică sunt cele mai dezvoltate state care deţin 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din investiţiile mondiale directe.