„Ochi și urechi”, un proiect lansat de Animest
"Ochi și urechi", noul proiect pus la cale de Festivalul Internațional de Film de Animație Animest le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.
Corina Sabău, 04.03.2024, 14:14
„Ochi și urechi”, noul proiect pus la cale de Festivalul Internațional de Film de Animație Animest le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă. Prin acest demers, organizatorii celui mai mare festival de film de animație din estul Europei își propun să contribuie la dezvoltarea unor noi instrumente de educație alternativă pentru copiii cu deficiențe de auz. Cu ajutorul elevilor de la școlile speciale din București și cu consultarea permanentă a cadrelor didactice, 10 filme de animație pentru copiii de toate vârstele vor primi interpretare în limbaj mimico-gestual românesc și subtitrare accesibilizată pentru copiii cu deficiențe de auz. Producțiile vor putea fi urmărite în orice instituție de învățământ din România, ca instrumente de învățare alternativă prin intermediul filmului. Componenta educațională a proiectului va deveni o extensie a programului Academia Minimest, prin care Animest oferă gratuit filme de animație pe teme educative și fișe de lucru pentru elevi și profesori din școlile din România. Proiectul se înscrie în demersul Asociației Animest de a transforma sălile de cinema în spații primitoare pentru toți spectatorii, fără obstacole. Ligia Soare, coordonatoarea proiectului.
„Eu sunt traducător audiovizual, cu activitate în domeniu de 20 de ani. Dar înainte nu știam cum se poate accesibiliza un film pentru un spectator care nu aude. Sunt foarte multe lucruri care trebuie învățate și am început să le învăț în urmă cu câțiva ani. Așa am început să studiem și noi ce înseamnă dizabilitate și produs cultural pentru astfel de persoane. Din aceste preocupări s-a născut proiectul pe care l-am inițiat. Bineînțeles, am făcut și documentare, am studiat mult în acest sens și am hotărât că e momentul să demarăm acest proiect. Din păcate, în acest moment există extrem de puține evenimente culturale accesibilizate pentru persoanele cu diferite dizabilități. Și, tot din păcate, în general nu suntem pregătiți pentru a comunica cu astfel de persoane sau comunități, nu știm să ajungem la ei, iar ei au o reținere în a ajunge la noi. Și atunci am decis că trebuie să umplem golurile acestea. E o datorie a noastră, ca festival deschis tuturor categoriilor de public.”
Inițiativa face parte dintr-un proiect mai larg de promovare a incluziunii prin accesibilizarea produselor cinematografice pentru spectatori cât mai diverși, spune Ligia Soare, coordonatoarea proiectului inițiat de Festivalul Internațional de Film de Animație Animest
„Ne-am propus ca în aceste 14 luni de proiect – în parteneriat cu Fundația Orange – să ne focalizăm pe accesibilizarea filmelor pentru persoane cu dizabilități auditive, avându-i în vedere mai ales pe copii. Pentru că noi, în cadrul Festivalului Animest, avem o secțiune intitulată Minimest, dedicată celor mai tineri spectatori ai festivalului. Avem, de asemenea, și Academia Minimest, un proiect educativ care integrează filmul de animație în școală și care le facilitează profesorilor accesul la multe materiale educative pe care le pot folosi la clasă. Aceasta este propunerea noastră, de a învăța împreună cu copiii, cu psihopedagogi și cu profesorii copiilor hipoacuzi cum am putea să facem ca filmele respective să ajungă și la ei. Este deocamdată un pas. Sperăm ca la următoarea ediție a Festivalului Animest vom accesibiliza filmele pentru persoane cu deficiențe de auz. Pe urmă, sperăm să învățăm să accesibilizăm produse culturale și pentru persoane care au poate alte nevoi. Vor fi proiecte viitoare, aceasta este o primă etapă din demersul pe care îl avem în vedere. Dar vom continua cu proiecte viitoare în anii următori pentru a-i învăța și pe alții să organizeze astfel de evenimente.”
Pentru a promova conceptul de cinema incluziv în comunitatea creativă autohtonă și pentru a încuraja producătorii, distribuitorii, organizatorii de evenimente de cinema și spațiile de proiecție să facă un pas către adoptarea unor formule accesibile de prezentare a filmelor în România, Asociația Animest le propune profesioniștilor sesiuni de formare și informare.