Ziua Solidarităţii Româno-Polone
România şi Polonia organizează un sezon cultural bilateral
Roxana Vasile, 04.03.2024, 11:44
Anul trecut era creată Ziua Solidarităţii româno-polone, în urma unei iniţiative comune a miniştrilor de Externe din cele două state de la acea vreme, Bogdan Aurescu și Zbigniew Rau. Așa se face că, duminică, pe 3 martie 2024, România şi Polonia au celebrat, pentru prima oară, această Zi care atestă parteneriatul dintre cele două naţiuni, legate de experienţe istorice şi de voinţa de a consolida, în continuare, relaţiile bilaterale. Astfel au scris, într-un comunicat comun dat publicității cu această ocazie, Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone.
Sărbătorirea pe 3 martie a Zilei Solidarităţii româno-polone reprezintă o dovadă a prieteniei istorice dintre cele două țări şi a angajamentului comun pentru aprofundarea Parteneriatului strategic şi întărirea cooperării în cadrul Uniunii Europene şi NATO – a afirmat, în egală măsură, într-o postare pe rețeaua X, Executivul de la Bucureşti. Iar 2024 nu a fost ales întâmplător pentru celebrarea, pentru prima oară, a acestei Zile a Solidarităţii româno-polone! Se împlinesc 105 ani de relaţii diplomatice, 85 de ani de la momentul când România a oferit adăpost guvernului polonez, care, în afara graniţelor sale, a început lupta împotriva ocupanţilor germani nazişti, 35 de ani de la căderea comunismului şi tranziţia spre democraţie în Europa Centrală şi de Est şi 15 ani de Parteneriat strategic.
În avanpremiera acestui 3 martie 2024 festiv, artişti români apreciaţi pe scenele internaţionale – pianista Adela Liculescu, stabilită la Viena, soprana Alexandra Zamfira, stabilită în Spania, și violonistul Alexandru Tomescu, cu a sa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702, au concertat la Castelul Regal din Varşovia, prefațând Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025.
Apoi, la București, în weekendul 2-3 martie, a avut loc un vernisaj de expoziţie de fotografie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, iar, la Ateneul Român, pianistul polonez de jazz Leszek Mozdzer a susţinut un recital. Zeci de evenimente sunt programate să se desfăşoare pe parcursul a 17 luni, în perioada iunie 2024 – octombrie 2025, în cadrul Sezonului Cultural. Printre acestea – expoziţii, concerte, spectacole de teatru, proiecții de fim sau momente literare. Sezonul se va desfăşura sub sloganul „Vorbim aceeaşi limbă”, adică limbajul culturii, instrument al cunoaşterii şi înţelegerii profunde între oameni, într-o diversitate de forme, mijloace de exprimare şi tradiţii. Identitatea vizuală a Sezonului este rezultatul colaborării dintre studenţii departamentelor de design grafic de la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti (UNArte) şi Academia de Arte Frumoase din Varşovia, logo-ul fiind inspirat de semnele diacritice caracteristice fiecărei limbi, puse în dialog.