Studiu UE: Acordurile de liber schimb sunt benefice pentru agricultura europeană
Acordurile de liber schimb aduc beneficii agriculturii europene prin asigurarea de noi piețe de desfacere, arată un studiu comandat de Comisia Europeană.
Mihaela Mihai, 28.02.2024, 12:25
Realizat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, studiul analizează impactul acordurilor comerciale încheiate sau negociate de Uniune cu țări precum Australia, India, Indonezia, Malaiezia, Mexic sau cu organizaţia Mercosur, din care fac parte Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay.
Documentul arată că aceste înțelegeri vor aduce un beneficiu la export pentru agricultura și industria alimentară europeană de aproape 4 miliarde și jumătate de euro. Până în 2032 se preconizează că vor apărea oportunități comerciale pentru produsele lactate (cu un plus de 780 milioane de euro ), vinul și alte băuturi produse în spațiul comunitar (+ 654 milioane de euro ) și alimente, cu un câștig de aproape un miliard și jumătate de euro.
Aceste oportunități comerciale substanțiale atestă avantajul competitiv de care se bucură produsele agroalimentare europene datorită calității și standardelor lor ridicate de siguranță, care le consolidează reputația la nivel mondial.
Pe de altă parte și importurile ar urma să crească cu peste 4 miliarde de euro. Studiul recunoaște că unele sectoare sensibile, în special carnea de vită, carnea de oaie, carnea de pasăre, orezul și zahărul, se vor confrunta cu o concurență sporită din partenerilor comerciali internaționali.
Această concluzie validează abordarea actuală a Uniunii de a proteja aceste sectoare cu tarife și cote de import atent calibrate. Acest instrument esențial în acordurile comerciale poate contribui, arată documentul, la atenuarea posibilelor perturbări ale pieței, oferind astfel protecție fermierilor și producătorilor agroalimentari din Uniune.
France Presse notează că importurile din Ucraina, pentru care Uniunea a renunțat la cote și taxe de la începerea agresiunii rusești, dar și reluarea negocierilor pentru încheierea acordului de liber schimb cu țările din America de Sud, membre ale Tratatului Mercosur, au stârnit îngrijorarea fermierilor din multe state europene. Ei se plâng de concurență neloială pentru zahăr, carne și cereale.
Totuși, potrivit studiului, doar prin dezvoltarea de noi piețe prin intermediul relațiilor comerciale preferențiale, Uniunea Europeană își poate consolida poziția de cel mai mare exportator mondial de produse agroalimentare: în 2022, balanța agricolă pozitivă a ajuns în UE la 58 de miliarde de euro.