Bilanţ DNA
DNA și-a prezentat primul bilanţ realizat după încheierea monitorizării României prin Mecanismul de Cooperare și Verificare instituit de UE.
Daniela Budu, 27.02.2024, 12:30
Procurorii au redescoperit ‘curajul’ de a investiga cazuri de mare corupţie – a declarat procurorul-şef al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Voineag, la prezentarea raportului de activitate al instituției pe anul 2023. Acesta le-a cerut anchetatorilor să dea în continuare dovadă de maxim profesionalism, referindu-se la costurile corupţiei care rămân neacceptat de mari pentru societatea românească.
„Încredere” este cuvântul care sintetizează activitatea DNA din ultimul an, a mai precizat Marius Voineag. În context, el s-a referit la încrederea angajaţilor DNA, care se vede în curajul lor de a investiga cazuri de mare corupţie, dar şi la încrederea cetăţenilor de a veni cu sesizări. Procurorul-şef al DNA a prezentat câteva repere din activitatea anului trecut.
Marius Voineag: „Ne-am dorit consolidarea instituţională prin creşterea resursei umane şi am reuşit să încadrăm 29 de procurori, fără a lua în considerare ultima procedură prin care au mai fost validaţi alţi 23 de noi procurori la începutul acestui an. În cursul anului 2023 au fost trimişi în judecată 651 de inculpaţi. A crescut semnificativ numărul inculpaţilor trimişi în judecată faţă de care au fost luate măsuri preventive de libertate. La nivelul anului 2023 avem 2.259 de dosare faţă de 2.087 în anul 2022”.
Lupta anticorupţie rămâne, indiferent de tensiunile sociale sau preocupările generate de contextul politic, o prioritate absolută pentru Guvernul României, a dat asigurări și ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu. Potrivit acesteia, măsurile iniţiate anul trecut reafirmă angajamentul ministerului în direcţia realizării unui act de justiţie eficient şi de calitate.
Alina Gorghiu: „Trebuie să remarc preocuparea procurorilor DNA pentru aplicarea de măsuri asiguratorii şi recuperarea prejudiciului infracţional. Aţi instituit măsuri în mai mult de jumătate din dosare şi vă rog să-mi permiteţi să vă încurajez să continuaţi pe linia acestor rezultate semnificative, mai ales în contextul în care jumătate din ceea ce se confiscă se poate întoarce în societate sub forma demersurilor de prevenire a criminalităţii, educaţie juridică sau sprijinirea concretă a victimelor infracţiunilor.”
Și preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, a apreciat activitatea DNA.
Marian Enache: „Trebuie să evidenţiem faptul că, în implementarea obiectivelor MCV, un rol major a revenit DNA, rol pe care trebuie să-l exercite în continuare, în contextul noului mecanism european al statului de drept în care, de asemenea, lupta anticorupţie ocupă un loc central”.
Pentru 2024, având în vedere contextul electoral, DNA promite ca va continua să aibă aceeaşi hotărâre pentru combaterea corupţiei. Potrivit conducerii instituției, se are în vedere creşterea capacităţii instituţionale cu accent pe politicile de resurse umane, iar atenţia va fi îndreptată către marile cazuri de corupţie şi către domeniile prioritare cu impact asupra vieţii cetăţenilor.