Borsec
Continuăm şi astăzi prezentarea celor zece destinaţii votate în Top 10 "Destinații FIJET România 2024", proiect al Clubului Presei de Turism - FIJET România care își propune să atragă atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit.
Ana-Maria Cononovici, 27.02.2024, 10:46
Continuăm şi astăzi prezentarea celor zece destinaţii votate în Top 10 „Destinații FIJET România 2024”, proiect al Clubului Presei de Turism – FIJET România care își propune să atragă atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit. Mergem astăzi în staţiunea Borsec, destinaţie situată pe locul al 3-lea în topul nostru.
Situat în nord-estul județului Harghita, Borsec este relativ izolat, în mijlocul unei naturi bine conservate, la o altitudine de 850 de metri. Primarul oraşului Borsec, Mik Jozsef, şi-a prezentat cu mândrie localitatea, pentru RRI:
„Borsec acum chiar este în renaştere, fiindcă după cum ştim, din păcate, a fost una dintre cele mai distruse staţiuni turistice din România, dar mai nou Borsecul este şi staţiune balneară, fiindcă acum un an şi jumătate s-a deschis un nou centru balneoclimateric, care e şi bază de tratament, dar este şi centru de SPA şi wellness.
În afară de asta, avem pârtiile de schi, iarna, bob, de vară, şi alte tentaţii turistice. Dar şi apele minerale care se pot degusta la mai multe izvoare de ape minerale. Apă curată, păduri de brazi, trasee turistice, avem o rezrvaţie naturală de 70 de hectare, Scaun Rotund, unde avem mai multe atracţii turistice, începând de la baia populară, Poiana Zânelor, puncte de belvedere, peşteri de gheaţă, Grota Urşilor, Cetatea Bufniţei. Deci chiar Borsecul vă aşteaptă şi pentru tratament şi pentru wellness şi pentru schi, mai ales pentru familii.”
Cea mai mare bogăție a Borsecului o reprezintă, cu siguranţă, numeroasele izvoare de apă minerală. Denumirea de „Regina Apelor minerale” a fost atribuită de împăratul Austriei, Franz Josef. Dezvoltarea localităţii se leagă de numele a doi cetățeni austrieci, Günther și Zimmethausen, care în 1806 au luat în arendă terenul, și au construit prima fabrică de îmbuteliere a apei minerale, care are o continuitate de 210 ani. Premiile obținute la diverse târguri internaţionale sunt expuse la Muzeul Apelor Minerale, unde se regăsesc și alte documente, obiecte despre istoria acestor ape. Tot aici a fost produsă, în 1806, prima apă minerală îmbuteliată industrial în Europa. Vile și pensiuni cochete, unele având o vechime de peste 100 de ani, dar care au fost renovate, îşi aşteaptă vizitatorii.
Există şi o serie de evenimente organizate an de an, care fac din Borsec o staţiune tot mai atractivă. Dintre acestea enumerăm: „Smart Fest”, autointitulat „cel mai mare festival de dezvoltare personală şi distracţie de calitate”, ajuns anul acesta la a 4-a ediţie, programat pentru luna iulie, dar şi „Ceaun Borsec Festival”, Cupa Cros Montan, Zilele orașului Borsec, festivalul muzical-gastronomic Faló, Festivalul Nostalgic, precum și câteva concerte ale unor artiști cunoscuți.