Parteneriat extins între România și India
Șefa diplomației române, Luminiţa Odobescu, a discutat, la New Delhi, cu ministrul afacerilor externe al Indiei, Dr. Subrahmanyam Jaishankar.
Mihai Pelin, 26.02.2024, 11:33
Ministrul roman de Externe, Luminiţa Odobescu, şi omologul său indian, dr. Subrahmanyam Jaishankar, au adoptat, la New Delhi, Declaraţia comună aniversară la 10 de ani de Parteneriat Extins România – India. Momentul reprezintă un reper în istoria cooperării dintre cele două țări și permite avansarea relațiilor la un nivel superior de colaborare. Potrivit MAE, întrevederea dintre cei doi oficiali a avut loc în marja unei conferinţe internaţionale şi a oferit oportunitatea unui schimb substanţial de opinii cu privire la aspecte regionale şi globale de interes comun, pe fondul evoluţiilor de securitate. Declaraţia comună aniversară vizează consolidarea relaţiilor bilaterale româno-indiene, precum şi a cooperării în context multilateral. De asemenea, subliniază abordarea prioritară sectorială în trei domenii, şi anume energie, IT&C şi manufactură. Ambii miniştri au apreciat progresele înregistrate în dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi au confirmat angajamentul comun faţă de consolidarea colaborării în domenii prioritare, cu accent pe relaţiile economice şi cooperarea sectorială.
Totodată, întrevederea a oferit oportunitatea unui schimb substanţial de opinii cu privire la aspecte regionale şi globale de interes comun, pe fondul evoluţiilor de securitate. Cei doi demnitari au evidenţiat importanţa cooperării în abordarea provocărilor şi în promovarea stabilităţii regionale şi la nivel internaţional, mai precizează MAE. Declaraţia Comună privind stabilirea unui Parteneriat Extins între România şi India, semnată la 8 martie 2013, prevede o cooperare consolidată în sectoarele: economie şi comerţ, apărare, spaţiu, agricultură, industria alimentară, infrastructură, între IMM-uri, industria farmaceutică, energie, energie nucleară în scopuri civile, exploatarea petrolului și gazelor naturale, industria petrochimică, industria automobilelor, IT&C, cultură, ştiinţă şi tehnologie, învăţământ superior şi cercetare, turism. În 2022, între cele dpuă țări s-a înregistrat un volum total al schimburilor comerciale de peste 1 miliard de dolari.
India ocupă în acest moment locul al patrulea în topul schimburilor comerciale ale României cu zona asiatică. România şi India au stabilit relaţii diplomatice în 1948, la nivel de legaţie. Șapte ani mai târziu, relaţiile au fost ridicate la nivel de ambasadă. Oficiul diplomatic al României în India a fost deschis în 1955, iar al Indiei la Bucureşti în 1959. Conform MAE, in 2023, în India locuiau cca. 700 de persoane cu cetăţenie română, în New Delhi și în principalele oraşe ale Indiei. Românii care trăiesc în India îşi desfăşoară activitatea în diverse sectoare de activitate: afaceri, învăţământ, artă, ştiinţă, etc. India a depășit oficial China și a devenit cea mai populată țară din lume, cu peste 1,4 miliarde de locuitori. În opinia experților, explozia demografică nu ar trebui privită ca o povară, ci ca un activ valoros care ar putea alimenta creșterea economică.