Revizuirea mandatului Autorității Europene a Muncii
Parlamentul European are în vedere revizuirea mandatului Autorității Europene a Muncii.
Clara Iancu, 22.02.2024, 10:00
În Parlamentul European a avut loc o dezbatere referitoare la revizuirea mandatului Autorității Europene a Muncii. Autoritatea Europeană a Muncii a fost infiinţată în urmă cu 5 ani, iar una dintre principalele sarcini ale Autorității Europene a Muncii este să îmbunătățească accesul la informații pentru lucrătorii mobili și angajatorii acestora.
De la înființare, Autoritatea Europeană a Muncii a sprijinit peste 100 de inspecții transfrontaliere și a oferit un sprijin semnificativ pentru statele membre, lucrând la dezvoltarea programelor de cooperare, inclusiv în ceea ce privește detașarea lucrătorilor.
Eurodeputatul Dragoş Pîslaru, a atras atenţia Parlamentului European asupra importanţei acestei instituţii europene în ceea ce priveşte mobilitatea forței de muncă în cadrul Uniunii Europene.
„Întrebarea este cum ne asigurăm că mobilitatea forței de muncă în cadrul Uniunii Europene este eficientă, garantând în același timp respectarea drepturilor lucrătorilor și un mediu de competiție sănătos.
Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) a fost înființată tocmai pentru acest obiectiv. Într-un timp extrem de scurt, cu un management excelent, a devenit funcțională, preluându-și atribuțiile. Cu toate acestea, este evident că aceasta nu și-a atins încă întregul potențial. Întrebarea este de ce? Caracterul voluntar al cooperării între statele membre, competențele limitate și cadrul juridic rigid i-au pus piedici.
ELA ar trebui să aibă puterea să inițieze și să desfășoare investigații de una singură, mai ales atunci când autoritățile naționale nu fac nimic sau chiar ajung să protejeze politic guvernele. ELA este autoritatea la care trebuie să apelăm atunci când angajatorul nu își respectă regulile contractuale și ne trezim cu salarii neplătite, iar instituțiile statului nu fac nimic să ajute.
ELA este autoritatea la care apelăm când suntem victima unui abuz la locul de muncă și nu ni se face dreptate. Asta așteaptă cetățenii europeni: așteaptă să vadă cum regulile la nivel european sunt îndeplinite. Trebuie să recunoaștem impactul pe care ELA îl poate avea și să-i oferim resursele și accesul necesar, să asigurăm un spațiu de colaborare, astfel încât ELA să urmărească cu vigilență cazurile aduse în atenție și să acționeze unde e necesar. O Europă în care cetățenii se pot bucura de dreptul la mobilitate în piața muncii.”