Etichetarea mierii de albine
Noile norme europene privind etichetarea borcanelor de miere de albine îi vor ajuta pe consumatori să afle cu exactitate de unde provine produsul sau dacă este un amestec din mai multe regiuni sau ţări.
Ștefan Baciu, 21.02.2024, 09:31
Negociatorii Parlamentului European şi cei ai Consiliului au ajuns recent la un acord politic provizoriu cu privire la normele actualizate privind compoziția, denumirea, etichetarea și prezentarea anumitor produse alimentare consumate, de obicei la micul dejun. Revizuirea aşa-numitei directive „Breakfast” are scopul de a-i ajuta pe consumatori să ia decizii informate și mai sănătoase cu privire la produsele agroalimentare precum mierea, sucul de fructe, dulceața și marmelada.
În luna decembrie a anului trecut, Parlamentul European votase, cu o largă majoritate, o rezoluţie de revizuire a directivei Comisiei Europene care vizează, între altele şi etichetarea produselor, unul dintre acestea fiind mierea de albine. În statele membre ale Uniunii Europene sunt produse 220 de mii de tone de miere, dar cererea este mult mai mare, astfel încât anual se importă circa 175 de mii de tone de miere. În timp ce un kg de miere produs în UE se vinde cu preţuri cuprinse între 10 şi 30 de euro, mierea de import este adusă la preţuri de sub doi euro pe kg şi vândută cu menţiuni precum „amestec de miere din UE şi ţări non-UE” sau „amestec de miere originară din UE”.
O investigaţie a Comisiei Europene făcută în primăvara anului trecut a relevat că, la 147 de mostre dintr-un total de 320, nu s-a putut stabili dacă era cu adevărat miere sau dacă era un produs falsificat.
Într-o intervenţie în plenul Parlamentului European, europarlamentarul austriac Alexander Bernhuber, raportor al acestui dosar, motiva necesitatea unei noi etichetări a borcanelor de miere de albine:
„Și asta este exact ceea ce consumatorii nu pot vedea în prezent pe etichetă. Pentru că momentan trebuie doar specificat: miere din țări UE sau non-UE. Aici apare prima parte a fraudei. Și chiar ne-am pus de acord în privinţa unei propuneri foarte bune și ambițioase şi anume că dorim să avem procente precise şi să ştim din ce țară provine mierea. Această transparenţă este cu adevărat bună şi corectă, pe de o parte pentru consumatorii noștri pentru ca aceştia să ia o decizie clară atunci când cumpără, iar pe de altă parte, decizia este bună şi pentru apicultorii europeni.
Atunci când vine vorba de trasabilitate și control, am decis, de asemenea, că avem nevoie de un laborator european de referință pentru a putea stabili exact din ce regiune provine această miere astfel încât și să nu mai existe nicio falsificare.
Dar, pe lângă miere, există și alte produse precum sucuri de fructe și dulceață. Și în sectorul sucurilor de fructe, va exista o nouă categorie de sucuri de fructe cu conținut redus de zahăr în viitor – aici ne extindem gama de produse. Cererea de produse care conțin mai puțin zahăr este în creștere și acum am creat oportunitatea ca aceste sucuri de fructe cu conținut redus de zahăr să fie disponibile.”
După publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, noile reglementări vor intra în vigoare 20 de zile mai târziu. Țările membre vor aplica noile reguli la doi ani de la intrarea acestora în vigoare.