Seminţe cu suflet românesc
În grădina ei de la Săhăteni, judeţul Buzău,Rodica Meiroşu cultivă atâtea specii de s-ar putea zice că doreşte să facă concurenţă grădinilor botanice.
Ana-Maria Cononovici, 20.02.2024, 16:30
În grădina ei de la Săhăteni, judeţul Buzău, Rodica Meiroşu cultivă atâtea specii de s-ar putea zice că doreşte să facă concurenţă grădinilor botanice. Tot ea este şi administratorul grupului „Seminţe cu suflet” şi coordonator al evenimentelor desfăşurate sub acelaşi slogan.
Rodica Meiroşu ne-a povestit cu încântare de grupul pasionaţilor de soiuri româneşti:
„Acest grup este format de oameni pasionaţi de grădină. Am început întâi cu câţiva prieteni, apoi m-am extins, am început cu schimburi de seminţe, totul din pasiune. Fiecare avem diferite ocupaţii, avem şi oameni cu facultăţi de agricultură sau alte studii superioare în diferite ramuri, dar ne-a unit pasiunea. Am numit acest grup „Seminţe cu suflet” pentru că chiar sunt oferite din surplusul nostru, din suflet, fără să cerem nimic în loc. Suntem în jur de 700 de membri, suntem răspândiţi în toate zonele ţării, nu am căutat să fim mulţi, ci puţini dar buni, exact cei care pot să ajute acest grup, care se implică, care pot să fie donatori de seminţe şi, sigur, toţi sunt activi.”
Singura cerinţă pentru a lua seminţele este să doreşti să le semeni, să le cultivi şi să ai grijă de aceste soiuri, ne-a mai spus interlocutoarea noastră şi a adăugat:
„În special punem accent pe soiurile româneşti. Acestea sunt adunate de la oameni din diferite zone ale ţării, noi călătorind cu aceste evenimente sigur că facem schimburi şi căutăm să obţinem cât mai multe soiuri bătrâneşti, semănate de bătrânii de prin sate. Pe lângă soiurile româneşti, bineînţeles, cultivăm şi soiuri străine, colaborăm cu mulţi grădinari şi din alte ţări, pentru că organizăm şi festivaluri. Festivalul Tomatelor, unde participăm cu sute de soiuri de tomate.”
Am întrebat-o pe Rodica Meiroşu ce soiuri cultivă în grădina ei:
„O, multe! Pentru că vedeţi, cu pasiunea aceasta, nu mai am grădină în care să semăn şi să cultiv atâtea plante! Eu locuiesc în judeţul Buzău, aici la noi e mai mult zonă viticolă, dar am în grădină multe legume, multe flori, plante aromatice, medicinale, arbuşti fructiferi, mai multe!”
Câteva sute de soiuri de tomate, câteva zeci de soiuri de ardei, la care se adaugă mentă, ardei iute,salată, cartof, vinete, broccoli, conopidă, ceapă, zeci de plante ornamentale şi condimente se găsesc în frumoasa grădină a pasionatei Rodica Meiroşu.
De ce este important să cultivăm soiuri româneşti ne-a spus tot Rodica Meiroşu: „Este important, pentru că, vedeţi dvs, cu timpul, din an în an, soiurile acelea bătrâneşti pe care le cultivau părinţii noştri cu gustul adevărat de roşie, care avea o coajă mai subţire, erau zemoase, le luai din grădină şi le mâncai ca pe un fruct, au cam dispărut. Pentru că la cultivatorii care au solarii le-au luat locul hibrizii, iar soiurile acestea au fost date de-o parte. Şi consider că este important să se păstreze, pentru că se pierde gustul de odinioară al roşiilor. În al doilea rând, aceste soiuri pot fi păstrate de către gospodari păstrând seminţe şi cultivând an de an aceste soiuri şi aşa sigur nu se vor pierde.”
Rodica Meiroşu, cultivator pasionat şi administratorul grupului „Seminţe cu suflet” şi coordonator al evenimentelor desfăşurate sub acelaşi slogan a lansat un mesaj pentru cultivatori:
„Aş dori ca majoritatea oamenilor care locuiesc la ţară să pună accent pe soiurile româneşti, să dea valoare acestor soiuri, să caute să păstreze aceste soiuri an de an, pentru sănătatea lor, pentru sănătatea copiilor, şi să devină grupul acesta de donatori de seminţe, grup de voluntari, care pe cheltuiala noastră ne deplasăm şi vrem să facem ceva: vrem să păstrăm aceste soiuri şi ă le răspândim cât mai mult, pentru a nu se pierde. Şi aş vrea ca acest grup de donatori să se mărească, cu oameni care au soiuri bătrâneşti, cultivate în grădinile lor.”
Am mai aflat că drumurile pentru căutarea seminţelor româneşti au purtat-o pe interlocutoarea noastră prin toată ţara, inclusiv la mănăstiri, unde există mulţi cultivatori pasionaţi de soiuri rare.