Jurnal Românesc –16.02.2024
Diplomele de asistent medical generalist obținute în România înainte de aderarea, în 2007, la Uniunea Europeană vor fi recunoscute automat de statele membre ale Uniunii, dacă titularii acestora au finalizat programul de revalorizare
Roxana Vasile, 16.02.2024, 11:22
Diplomele de asistent medical generalist obținute în România înainte de aderarea, în 2007, la Uniunea Europeană vor fi recunoscute automat de statele membre ale Uniunii, dacă titularii acestora au finalizat programul de revalorizare în vederea îndeplinirii cerințelor minime de pregătire stabilite de Comisia Europeană. Informația a fost comunicată de Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educației de la București. Potrivit Centrului, instituțiile Uniunii au modificat legislația europeană în vigoare, ca răspuns la demersurile făcute de autoritățile române. Acest lucru înseamnă că asistenții medicali generaliști care au participat la programul de perfecționare din perioada 2014-2020 sunt eligibili pentru a obține recunoașterea în orice stat membru al Uniunii a diplomelor și certificatelor obținute în România înainte de data aderării.
Românii din Valea Timocului afectaţi de exploatarea minieră din zona oraşului Bor, unde o companie chineză extrage zăcăminte de cupru şi aur din 2018, au lansat un protest, joi, la Craiova, prin care solicită sprijin din partea autorităţilor din România și Serbia, precum şi Uniunii Europene. Oamenii susţin că, pe lângă poluare, cu consecințe dramatice asupra sănătății lor, sunt și probleme legate de exproprieri abuzive, reprezentanţii companiei chineze luându-le fără niciun drept casele, pământurile şi pădurile, în schimbul cărora nu le plătesc nimic. Potrivit lui Predrag Balasevic, preşedinte al Partidului Neamul Românesc din Serbia și reprezentant al românilor din Valea Timocului, în regiune trăiesc în jur de 300.000 de români în 154 de sate pur româneşti și în 46 de localităţi mixte. „Este o comunitate mare care nu are dreptul să înveţe în limba română la şcoală, nu are mass media în limba română, iar când este vorba de biserică, aceasta cu greu funcţionează în Timoc.” – a completat tabloul problemelor preşedintele Partidului Neamul Românesc din Serbia.
Ucraina a făcut primii paşi importanţi în modificarea legislaţiei pentru minorităţi, inclusiv în domeniul învăţământului, astfel încât predarea în şcolile din comunităţile româneşti să poată fi continuată în limba română, cum a existat de sute de ani – a declarat secretarul Uniunii inter-regionale ‘Comunitatea românească din Ucraina’, Aurica Bojescu. Potrivit acesteia, Parlamentul ucrainean a abrogat prevederile legislative care impuneau şcolilor cu predare în limba minorităţilor, inclusiv în română, să introducă progresiv predarea în limba ucraineană a disciplinelor de bază, de la 20% din totalul orelor de curs în clasa a V-a, până la 60% în clasa a XI-a. Aurica Bojescu a arătat că schimbările legislative s-au produs în special ca urmare a şedinţei comune dintre guvernele României şi Ucrainei, de la Kiev, din 18 octombrie 2023, dar şi sub presiunea Consiliului Europei și a Comisiei Europene, care negociază cu Ucraina aderarea la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, secretarul Uniunii inter-regionale ‘Comunitatea românească din Ucraina’ consideră că actul normativ de bază privind învăţământul mai necesită câteva corecţii, în interesul comunităţii româneşti din Ucraina, care îşi doreşte păstrarea învăţământului în limba română în şcoli.
Turneul ’50 States, One Community’ al Ambasadei României în SUA a continuat, în perioada 11-13 februarie, cu o vizită a ambasadorului Andrei Muraru în statul Oklahoma. Acesta a avut întâlniri cu guvernatorul statului, Kevin Stitt, şi cu alţi membri din conducerea statului Oklahoma, precum şi cu comunitatea de români şi consulul general onorific al României, Nadia Comăneci. De altfel, fosta mare gimnastă l-a invitat pe Andrei Muraru să viziteze Academia de Gimnastică Bart Conner şi să asiste la a 31-a ediţie a competiţiei de gimnastică ‘Nadia Comăneci International Invitational’. În cadrul întrevederii cu guvernatorul Kevin Stitt, partea americană a agreat propunerea ambasadorului Muraru de cooperare în domeniile energiei şi agriculturii, aceasta urmând a fi transpusă într-un memorandum de colaborare între România şi statul Oklahoma. Oficialul român a mai purtat discuții, între altele, și cu reprezentanţi ai Departamentului de Comerţ din Oklahoma și ai Tulsa Innovation Labs. A vizitat, totodată, Oklahoma Medical Research Foundation, unde s-a întâlnit cu un grup de cercetători români din cadrul institutului. Vizita a fost găzduită de dr. Florea Lupu, profesor la Universitatea din Oklahoma, în cadrul Programului de Cercetare în Biologie Cardiovasculară.