Fermierii europeni, exceptați de la normele privind terenurile lăsate în pârloagă
Comisia Europeană suspendă pentru un an obligaţia agricultorilor de a lăsa nelucrate 4% din terenuri. Această măsură este menită să contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de mediu și a fost una dintre ţintele protestelor fermierilor din multe ţări ale Uniunii, inclusiv din România.
Luminița Voinea, 16.02.2024, 10:33
Inițial, fermierii erau obligați să lase nelucrate 4% dinsuprafețeleterenurilor, pe motive ce țin de revigorarea biodiversității.
Comisia Europeană a adoptat, însă, un nou regulament, care acordă agricultorilor europeni o scutire parțială de la această regulă a condiționalității privind terenurile lăsate nelucrate.
Astfel, fermierii pot să aleagă: fie să lase 4% din terenurile agricole nelucrate, fie să le cultive cu plante fixatoare de azot, cum ar fi lintea sau mazărea, sau culturi intermediare, fără a folosi pesticide.
Aceasta variantă a venit în urma protestelor agricultorilor din Uniunea Europeană, inclusiv din România, și este calibrată atât pentru a oferi flexibilitate fermierilor, cât şi pentru a proteja biodiversitatea şi calitatea solului.
Măsura a intrat in vigoare pe 14 februarie, dar se va aplica retroactiv începând cu 1 ianuarie 2024, pentru a nu păgubi agricultorii care au refuzat obligația inițială.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmă că acest regulament oferă flexibilitate fermierilor, continuând, în același timp, să îi recompenseze pentru activitatea lor crucială de stimulare a securității alimentare și a durabilității în UE.
„Vom prezenta în curând mai multe propuneri pentru a contribui la atenuarea presiunii cu care se confruntă fermierii noștri”, a adăugat von der Leyen.
În acest moment, statele membre au la dispoziţie două săptămâni să comunice Comisiei modul în care vor aplica noile obligaţii, având în vedere că au cele două alternative la îndemână, astfel încât fermierii să poată fi informați cât mai curând posibil.
Actul final adoptat permite, de asemenea, statelor membre să își modifice programele ecologice care sprijină zonele neproductive.
Pentru a primi sprijinul Politicii Agricole Comune la care au dreptul, fermierii trebuie să respecte un set consolidat de nouă standarde benefice pentru mediu și climă. Acest principiu al condiționalității se aplică pentru aproape 90 % din suprafața agricolă utilizată în UE și joacă un rol important în integrarea practicilor agricole durabile.